Unió de Pagesos denuncia la inacció del Departament d’Agricultura en l’aplicació de l’emergència cinegètica per l’augment del nombre de senglars

Unió de Pagesos denuncia el retard del Departament d’Agricultura a l’hora de donar resposta per autoritzar batudes de senglars en zones com la de l’Àrea Privada de Caça de Mieres, declarada d’emergència cinegètica per l’alt nombre d’exemplars. El sindicat considera inadmissible l’actuació del Departament, que implica un increment de la pèrdua econòmica de la pagesia pels danys de conreus.

Unió de Pagesos porta mesos lluitant perquè el Departament d’Agricultura activi l’emergència cinegètica davant l’augment del nombre de senglars a determinades zones de Girona. A la majoria de comarques, i segons dades de Medi Natural, s’han comptabilitzat fins a 20 exemplars de senglars per cada 100 hectàrees. La densitat establerta pel Departament com a llindar per poder declarar zones d’emergència cinegètica és de 8 exemplars per cada 100 hectàrees. La norma que permet declarar l’emergència cinegètica va entrar en vigor el maig passat, però el sindicat denuncia que, a l’hora de la veritat, el Departament no està ajudant els caçadors.

La colla de caçadors 11 de Setembre de Mieres funciona des de fa dos anys, des que els propietaris de part dels terrenys del municipi els van permetre establir una àrea privada de caça. L’àrea comprèn aquesta extensió de terreny, gairebé la meitat del terme de Mieres, però el Departament d’agricultura els ha imposat un topall de 19 caçadors per formar la colla.

La colla declara que l’any passat, quan demanaven permisos al Departament d’Agricultura per fer-hi batudes, els hi concedien sense problemes, i pel nombre de caçadors que demanaven. El Govern català encara no havia declarat l’emergència cinegètica davant del creixement d’exemplars de senglars. Els problemes han arribat des que s’ha declarat l’emergència cinegètica per l’augment de senglars a la zona. El coto de Mieres havia sol·licitat al departament d’Agricultura el passat 27 de novembre poder efectuar batudes de senglars els dies 6, 13 i 20 de desembre amb la participació de 60 caçadors en cada una d’elles per poder fer una actuació efectiva. La resposta de l’administració no va arribar fins el passat divendres a les dues de la tarda, 16 hores abans de poder iniciar la segona batuda sol·licitada

Al coto només li ha quedat el permís per actuar aquets proper dissabte. El Departament només autoritza per aquesta batuda 30 caçadors, una decisió que no sembla respondre a cap norma respecte a decisions diferents preses en altres casos. La declaració l’alerta cinegètica implica que els Agents Rurals ajudin els caçadors en batudes especials per reduir el nombre de senglars. La colla denuncia que el cos d’agents rurals, lluny d’ajudar-los, els perjudica. Mentrestant, les destrosses en els camps persisteixen, en una zona on ja es poden veure senglars de forma diària. Els senglars estan començant a afectar terrenys molt propers als habitatges de Mieres. Nou mesos després de la declaració d’emergència cinegètica per part d’Agricultura, Unió de Pagesos considera inadmissible l’actuació del Departament.

x