Els hospitals de la Garrotxa, Osona i Ripollès inicien el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte

Salut estén, a partir de gener, el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a Osona, la Garrotxa i el Ripollès. Així es va anunciar ahir al matí a la sala d’actes del Consel Comarcal del Ripollès, on s’hi han aplegat els agents que han fet possible el desplegament d’aquest programa, que ha implicat la coordinació de tots ells amb la col·laboració del CatSalut. A Catalunya cada any es diagnostiquen més de 4.000 nous casos i és la segona causa de mort per càncer al país.

Les comarques del Ripollès, Osona i Garrota posen en marxa el programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon Recte a partir del proper mes de gener. En els propers dos anys es convidarà a participar en el programa la població amb més risc de patir aquest tipus de càncer, que són al voltant de 57mil homes i dones d’entre 50 i 69 anys de les tres comarques. Gran part del pla és possible gràcies a l’Aliança estratègica dels hospitals de les 3 comarques.

El Servei Únic de Digestologia dels hospitals de Vic, Olot i Campdevànol facilita la implantació del Programa de forma simultània a les tres comarques. L’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, ha valorat aquest matí el que representa aquest nou programa conjunt dels tres hospitals.

El programa és possible gràcies a la col·laboració econòmica dels Rotary Club de Vic-Osona, Olot-Garrotxa i del Ripollès. Ells aportaran un 42% del cost dels dos primers anys del programa, que es tradueixen amb 226mil euros. A més a més, esperen comptar amb la col·laboració ciutadana amb diferents actuacions de caire popular a través d’Osona Contra el càncer i l’Oncolliga de Girona. La participació al programa és voluntària, però per dur-ho a terme sobretot és important la implicació de farmàcies com a centres de salut informadors i facilitadors dels kits per fer les mostres de femtes.

A partir del gener, la població diana rebrà una carta on se’ls informarà de com participar-hi. Si la participació no supera el 35%, però, els resultats no són efectius.

La participació en aquest tipus de programes de detecció precoç és molt important, ja que es tracta d’un càncer que en un inici no presenta símptomes. La prova de detecció de sang oculta en femta és l’única que ha demostrat la seva eficàcia.

x