Els models estacionals marquen un gener i febrer del 2015 tranquils, un març més inestable i un estiu plujós i fresc

El meteoròleg d’Olot Televisió Roger Solé ha estat aquest divendres al plató de Les Notícies per explicar la previsió meteorològica que s’espera per al 2015 segons els models estacionals. Les previsions no indiquen grans anomalies els primers mesos. No indica massa onades d’aire fred, ni tampoc mesos càlids; no indica mesos molt plujosos i en general, la tendència serà de mesos no gaire plujosos.

Un dels altres models estacionals, el francès Meteociel, sí que indica un juny i juliol freds i plujosos, i preveu un gener i febrer més o menys anticiclònics, on imperarà el bon temps. Cap dels dos no ndiquen més pluja del normal durant aquest primer semestre del 2015. A més, els dos coincideixen amb l’absència de fenòmens adversos o severs, com inundacions, fred polar o nevades a cotes baixes.

Roger Solé ha explicat que els models tenen una fiabilitat bastant baixa a llarg termini perquè els és impossible tenir en compte tots els factors que condicionen les anomalies de temperatura i precipitació de les diferents regions. Tot i així, és l’única eina o font d’informació de què es pot disposar per donar una pinzellada o essència del que podria arribar a passar. Els models estacionals més recurrents són els de l’Agència Meteorològica Americana (NOAA), que estudia fenòmens de caràcter global com les pluges torrencials de el Niño. Estudis climàtics de les repercussions del Niño a Catalunya apunten a un episodi de sequera, sense pluja, entre sis i vuit mesos després del Niño. Posteriorment a aquest temps, tornen les pluges, com va ser el cas del 2014 i previsiblement, serà el cas del 2015. Els models globals es basen en el comportament la temperatura en mars i oceans a gran escala, per veure com podria afectar això sobre la litosfera, o també sobre el comportament de les masses de gel dels pols.

En resum, Solé ha explicat a les Notícies que, en principi, no arribaran massa complicacions meteorològiques en els pròxims dos mesos, i s’haurà d’estar pendents per veure si els models van confirmant una repetició de l’estiu del 2014. El gener tindrà unes temperatures normals per a l’època amb ambient sec. Al febrer podrien arribar algunes precipitacions destacables, a finals de mes. El març serà fred, segons el model Meteociel, amb pluja poc abundant. S’espera un abril sec i amb temperatures normalitzades. El maig pot ser un mes de poques precipitacions amb temperatures fresques. El juny i el juliol podrien ser molt plujosos i freds, tot i que caldrà estar atents a l’evolució meteorològica de l’any.