La prova de la ceba preveu un 2015 amb un inici d’any sec i un segon semestre de l’any humit

El calendari de la ceba és un mètode popular per pronosticar les pluges mensuals de tot un any. Tradicionalment aquest procés es fa el dia 31 d desembre. El nostre home del temps, Roger Solé, ha anat a veure en directe quins són els resultats que prediu aquest mètode a la Garrotxa.

En Pep Pauet és un mecànic de Santa Pau però ha esdevingut tot un expert del calendari de la ceba, ja que ho porta a terme cada 31 de desembre des del 1985. Per aquest santapauenc, aquesta predicció de la saviesa popular té forces encerts, com va ser el cas de l’any passat, en el que es va preveure 1.200 litres de precipitació per tot el 2014 i en realitat n’han caigut 1.160.

El mecanisme del calendari de la ceba es basa en tallar aquesta hortalissa per la meitat i treure’n 12 esclofolles, que representen cada mes de l’any. Aleshores, s’hi posa una cullera de sal a sobre de cada ‘capa’ i es deixa reposar tota la nit del 31. L’endemà ja tindrem els resultats del calendari: si la capa està molla, vol dir que aquell mes serà plujós, en canvi si l’esclofolla surt seca, aquell mes serà sec. La ceba també pot indicar precipitacions en forma de neu quan apareixen gotetes petites a les parets.

Seguint aquest mètode ha elaborat una predicció de pluges per aquest 2015 que preveu una primera meitat de l’any amb poques precipitacions i un segon semestre més humit.

x