El Consorci de l’Alta Garrotxa emprèn un projecte de control d’una espècie d’arbre invasora i un altre programa per preservar el desenvolupament de les millors teixedes

Aquest any, el Consorci de l’Alta Garrotxa participa en fins a tres projectes d’actuació directa sobre la flora. Dos d’ells els emprèn conjuntament amb la Diputació i l’Obra Social la Caixa, on per primera vegada es controlarà una espècie invasora, l’Ailanthus altíssima, un arbre ornamental procedent de la Xina que està proliferant en zones concretes de l’Alta Garrotxa. L’altre projecte ve amb fons europeus es dedica permetre el bon desenvolupament d’algunes teixedes del territori, considereades de les més denses de Catalunya. En dues hectàrees, per exemple, es preveu la tala d’un miler de pins i alzines per permetre la salut de la teixeda.

En aquest indret del terme de Montagut i Oix s’han previst actuacions de control sobre flora invasora. Es tracta de l’Ailanthus altíssima, un arbre ornamental que ha creat denses arbredes als marges de les carreteres i els rius. El treball afectarà estrictament els rodals amb presència d’aquesta espècie, el que representa una superfície aproximada de 16.600 metres quadrats ubicada principalment a l’entorn del veïnat de la carrera i el nucli d’Oix.

El control el portarà a terme una empresa especialitzada i 15 persones en risc d’exclusió de La Fageda Fundació realitzaran les tasques. Paral•lelament, el Consorci de l’Alta Garrotxa està col•laborant en un altre projecte, el d’espais oberts, que emprèn conjuntament amb la Diputació de Girona i l’Obra Social la Caixa per sisè any consecutiu. En aquesta ocasió s’intervé sobre prop de set hectàrees distribuïdes entre els termes de Camprodon i de Montagut i Oix.

Els dos projectes tindran continuïtat fins al mes de juny i tenen un pressupost conjunt de 40.000 euros. Una altra actuació que el Consorci té en marxa és projecte europeu Life Taxus i és previst que finalitzi el 2017. Es tracta de preservar el bon desenvolupament de certes teixedes que es troben a l’Alta Garrotxa.

Dues hectàrees de la finca de Misaclòs, al terme municipal de Montagut i Oix, contenen 700 teixos. Es tracta de la teixeda més densa de Catalunya, i segurament de la península ibèrica, però té un greu problema de regeneració: no hi ha exemplars joves, i els plançons que han sobreviscut han quedat arrasats pel bestiar. Allà es preveu talar un miler de pins roig i alzines per preservar la bona salut de la teixeda,

Els treballs ja han començat. Una brigada de la Cooperativa de la Fageda, s’encarrega de talar els troncs que l’equip tècnic del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ha marcat. També s’ha previst recuperar una zona de pastures perquè les vaques deixin de menjar-se els plançons.