La tradició paperera de Sant Joan les Fonts ha marcat la vida d’Andreu Mateo

La història de Sant Joan les Fonts ve marcada per la tradició paperera del municipi. El desenvolupament industrial sorgit al voltant dels rius va marcar el caràcter i el paisatge d’aquest municipi garrotxí de la mateixa manera que va marcar un dels seus habitants.

La fabricació de paper es va convertir, en la segona meitat del segle 18, en la tercera de les grans manufactures de la garrotxa, darrera el tèxtil i les pells. Sobretot en el municipi de Sant Joan les Fonts és on es van concentrar la majoria dels molins de paper, ja que el desnivell del riu Fluvià al pas per aquest municipi garrotxí proporcionava l’energia necessària per fer-los anar. La tradició paperera d’aquest municipi va marcar la vida d’un dels seus habitants. L’Andreu Mateo que confessa que el primer cop que va veure un full de paper manufacturat va enamorar-se d’aquest material.

Des de llavors no ha cessat de buscar informació d’aquest material. Durant més de 30 anys ha anat recopilant i adquirint peces de col·leccionisme inèdites de la manufactura del paper. Actualment n’emmagatzema una gran quantitat de diversos materials i països com ara Xina, França o Egipte, entre altres.

Elaborador i manipulador del paper i el cartró d’ofici, Andreu Mateo va rebre el diploma mestre artesà de la Generalitat al setembre del 2007 en reconeixement de la seva trajectòria i els seus coneixements avançats de la fabricació i la construcció de formes i motlles de fer paper a mà.