Es multipliquen els casos de grip, però encara no s’ha assolit la propagació màxima del virus

Aquesta última setmana s’han multiplicat els casos de grip a Catalunya i ha assolit el nivell d’epidèmia. El virus d’enguany té un comportament similar al de l’any passat i no es gaire virulent. De moment, en aquest estadi inicial de la propagació del virus, la població més afectada són els nens menors de 15 anys mentre que la gent gran són el sector menys infectat.

L’arribada del fred i la tornada dels nens a l’escola després de les vacances nadalenques son els principals factors que han propiciat la propagació de la grip no només a la Garrotxa sinó a tot el país, on segons l’Agència de Salut Pública de Catalunya en la darrera setmana s’han duplicat els casos i ha assolit el nivell d’epidèmia. Tot i el creixement que ja hi ha hagut de la malaltia, es preveu que en les pròximes tres setmanes s’arribi a la propagació màxima del virus. La doctora Eva González, del CAP d’Olot, explica que de moment encara “no estem en un pic estacional”. Afegeix que en aquests casos inicials, “les soques analitzades són no virulentes, molt semblants a la grip de l’any passat de caràcter benigne”. De moment els sectors de la població més afectats són aquells que es mantenen actius a nivell social amb especial incidència en els nens menors de 15 anys.

Quedar-se a casa, rentar-se les mans, utilitzar mocadors d’un sol us i mantenir-se hidratats són els consells que com cada hivern recomanen els professionals per evitar la propagació del virus. Entre els consells habituals destaquen la importància de no prendre antibiòtics per tractar els símptomes de la grip, recordant que es tracta d’un virus i no d’un bacteri.

Tot i ser considerada una malaltia lleu, la grip pot comportar complicacions, sobretot en la població de risc. Per aquest motiu es recomana la vacunació de tota la població, però especialment de les persones diabètiques, les que tenen malalties pulmonars i cardíaques cròniques i la gent major de 60 anys.