El jurista Joan Pere Fontanella és el personatge il·lustre més important que té Olot, segons els historiadors

La història ha deixat un llarg llistat d’olotins il·lustres, homes i dones que durant la seva vida van deixar una petjada important per fets concrets o per una trajectòria exemplar. Avui coneixem el que, per a molts, és l’il·lustre més rellevant d’Olot: Joan Pere Fontanella. La ciutat el recorda cada 11 de Setembre homenatjant la seva figura en forma d’escultura al Passeig de Barcelona i també hi ha un carrer que porta el seu nom, a prop de l’Hospici.

Jurista i polític, Joan Pere Fontanella va néixer el 22 de juliol de 1575 i va morir a Perinyà el 1649, en una data encara desconeguda. Per l’historiador local Domènec Moli aquest personatge va ser “l’il·lustre més important que ha tingut mai la ciutat d’Olot” i ho justifica la seva trajectòria com a jurisconsult.

Fontanella va publicar “De pactis nuptialibus, sive capitulis matrimonialibus”, un llibre que posteriorment es va editar en alemany, italià i francès i que demostra que gaudia d’un prestigi internacional. Va ser considerat una autoritat jurídica del moment i un font d’interpretació del dret fins a la compilació de 1960.

Va actuar sovint com assessor jurídic de la Generalitat i del Consell de Cent, i va tenir un paper destacat en la crisi de relacions entre Catalunya i la Corona, el que va acabar amb la secessió. Va format part, el 1641, de Consell de Guerra que va preparar la batalla de Montjuïc per tal de defensar-se de l’exèrcit castellà. A l’acabar el seu mandat, es va anar retirant progressivament de la vida política i el 1649 va abandonar Barcelona per temor al setge, el que “li va suposar represàlies i el Consell de Cent el va declarar un traïdor” explica Domènec Moli.