El sector de la construcció reconeix que no aixeca el cap i que “no es recuperarà mai més”

El sector de la construcció a les comarques de Girona no aixeca cap. El Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de la Construcció de Girona acaba de presentar les dades del 2014 i, una vegada més, es posa de relleu un alentiment notable de l’obra nova. El programa ‘Pros i contres’ d’Olot Televisió, que podran veure avui, ho analitza amb el president del Col·legi.

La construcció no aixeca cap i el mateix sector s’ho mira amb impotència. Sis anys després de l’esclat de la bombolla immobiliària i d’una caiguda en picat, els professionals del sector intenten salvar els mobles com poden. El Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de la Construcció de Girona ha presentat les dades del 2014 i la conclusió, segons el seu president, Joaquim Romans, és que “la construcció no aixeca cap i que mai més tornarem al passat”. Romans ha desitjat “no tornar-hi mai més” perquè ha reconegut que “ho vam fer molt malament i ara en paguem les conseqüències”.

Durant l’últim any a les comarques de Girona s’han construït 670 habitatges d’obra nova i uns 400 projectes de rehabilitació. Segons el president del col·legi més del “80% dels habitatges nous són segona residència” i s’han construït “principalment a les comarques de la costa” i una part al Gironès. El percentatge del pastís que correspon a la resta de comarques gironines és només d’un 105.  Segons Joaquim Romans, a les comarques de Girona “caldria posar al mercat uns 5 o 6 mil habitatges anuals per estabilitzar el sector, lluny dels 10 mil que es comercialitzaven durant la bombolla immobiliària”. Segons el Ministeri de Foment a les comarques de Girona hi ha un estoc de 14 mil habitatges buits. Des de la Unió Europea l’estudi d’Euroconstruc, l’institut europeu que analitza les dades de la construcció, apunta una estabilització pel 2015 i un moderat creixement pel 2016. Joaquim Romans, però, es mira aquesta previsió amb molta prudència.

L’entrevista íntegra al president del col·legi la poden veure avui al programa ‘Pros i contres’ i també al XIP/TV, la televisió a la carta.

x