L’Ajuntament de la Vall de Bianya defensa “l’alternativa zero” a la variant d’Olot davant les associacions d’empresaris de la Garrotxa

L’Ajuntament de la Vall de Bianya ha reunit les associacions d’empresaris de la Garrotxa per explicar-los els seus plantejaments sobre la variant d’Olot. La Cambra de Comerç de Girona s’ha compromès a presentar al·legacions que demanaran la segregació del projecte entre Olot i la Vall de Bianya. El Govern municipal defensa l’alternativa zero a la variant. Creu que l’eix Vic-Olot, juntament amb la variant de les Preses, poden fer l’enllaç entre comarques sense passar per la vall.

L’Ajuntament de la Vall de Bianya va obrir ahir al vespre el saló de sessions per mantenir una reunió amb els representants de les associacions d’empresaris de la Garrotxa. L’enginyer de ponts i camins Xavier Masip va explicar-los les al·legacions que el consistori presentarà als estudis informatiu i d’impacte ambiental fets públics pel Ministeri de Foment sobre la variant d’Olot. A la trobada van assistir els presidents de la Unió Intersectorial d’Empresaris de la Garrotxa, la Cambra de Comerç de Girona i l’Associació de Joves Empresaris, a més de representants del Cercle Euram Garrotxa. L’Ajuntament de la Vall de Bianya, Santi Reixach, també advoca, com el d’Olot per segregar el projecte en dos, per estudiar pausadament les alternatives al tram de la Vall de Bianya sense perjudicar l’avanç de la vairant al seu pas per la capital de la Garrotxa.

Els representants empresarials consideren que el plantejament de consistori són raonables. El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, ha anunciat que prepararan unes al·legacions als estudis de la variant d’Olot consensuats amb els ajuntaments d’Olot i de la Vall de Bianya.

Les al·legacions de la Vall de Bianya a la variant d’Olot van en la línia d’evitar l’afectació sobre els camps de conreu. Per això, plantegen un túnel sota el castell del Coll que connecti l’Hostal del Sol d’Olot amb el Mas Bilbé de Bianya. L’equip de Govern municipal busca un replantejament general del projecte. Progressivament, però, es van convencent que el millor és no iniciar cap obra al terme municipal. Defensen que la construcció de la variant de les Preses, una carretera volguda per tot el territori, pot ser el complement just i necessari per enllaçar per carretera les comarques del nord de Catalunya.

La reunió amb els empresaris s’ha celebrat dies després de les que el consistori ha mantingut amb els veïns i amb Unió de Pagesos. El sindicat agrari també s’ha pronunciat a favor de preservar els camps de la Vall de Bianya, d’un gran valor agrari.