L’estudi d’arquitectes RCR fa una proposta a l’Ajuntament de Riudaura per remodelar el centre cívic i reobrir-lo al públic

L’aixecament de la meitat de la teulada del Centre Cívic de Riudaura a causa de les ventades del passat 25 de gener han fet reaccionar els arquitectes que el van dissenyar, el prestigiós estudi d’RCR Aranda Pigem i Vilalta. Els arquitectes li han fet a l’alcaldessa, Eulàlia Masana, una proposta de remodelació perquè l’edifici esdevingui segur i funcional i pugui reobrir-se al públic. L’alcaldessa, però, vol confrontar-lo amb l’estudi fet pels tècnics municipals i trobar la millor solució. Les dues parts s’han emplaçat a una segona reunió d’aquí a uns dies.

Aquest és l’aspecte del Centre Cívic de Riudaura avui. La teulada arrencada el passat 25 de gener a causa de les fortes ventades ha estat coberta a l’espera de ser reparada. L’estudi d’arquitectes que va dissenyar l’equipament, RCR Aranda Pigem Vilalta, i l’alcaldessa de Riudaura, van mantenir ahir a les sis de la tarda una reunió per trobar una solució a un edifici polèmic. Va inaugurar-se el 1999 amb un cost de 600 mil euros, però el 2003 l’Ajuntament va decidir tancar-lo per qüestions de seguretat i estalvi econòmic. Els materials que el conformen provoquen que a l’hivern s’hagi de gastar un elevat cost de l’erari públic per escalfar-lo. A l’estiu les planxes metàl·liques cremen per la calor que concentren. A més, la planta superior de l’edifici té goteres. La part més perillosa és la teulada. L’abril del 2013 uns nens que jugaven a pilota van fer caure sense voler una planxa del sostre. Llavors es va haver de treure les plaques del sostre exterior per risc de despreniments. Anys enrere es va iniciar un projecte per arreglar la plaça del davant que havia cedit i havia quedat enfonsada, però l’arribada de la crisi va aturar segona fase, que preveia intervenir en la teulada.

En la reunió mantinguda ahir, l’equip d’arquitectes li ha ofert a l’Ajuntament una aportació de 150 mil euros que han pogut recollir a través de la seva Fundació, Bunka. Fa prop d’un any, però, l’Ajuntament va calcular que es necessitarien un total de 400 mil euros per reparar les deficiències de l’edifici i reobrir-lo de forma segura. El consistori haurà d’estudiar les propostes de remodelació fetes per RCR i confrontar-les amb l’estudi elaborat pels seus tècnics municipals. Les dues parts s’han emplaçat a una segona reunió d’aquí a uns dies per concretar les necessitats de l’equipament i qui s’ha d’encarregar de la reparació. L’Ajuntament no prenbdrà cap decisió definitiva sense consultar-ho amb els veïns. Fa temps que l’equip de govern municipal es planteja enderrocar el Centre Cívic, i fins i tot havia anunciat l’organització d’una consulta abans de la fi del mandat perquè els veïns decidissin el seu destí. Els veïns estan molt disgustats pels últims inicidents.