Unió de Pagesos demana que no es construeixi la variant d’Olot al seu pas per la Vall de Bianya

Unió de Pagesos ha presentat les seves al·legacions als estudis informatiu i d’impacte ambiental de la variant d’Olot, unes al·legacions amb què busca preservar les zones de conreu. El sindicat agrari demana que la variant no es faci al seu pas per la Vall de Bianya, perquè la considera totalment innecessària. A Olot, reclama que s’eviti la construcció d’una rotonda de 100 metres de diàmetre que es proposa al pla de Sant Andreu.

El tram de la variant d’Olot al seu pas per la Vall de Bianya proposat pel Ministeri de Foment sortiria a l’altura del restaurant Ca la Nàsia de Llocalou i discorreria paral·lel a la Nacional 260 pel seu vessant sud fins més enllà d’Hostalnou. La majoria de veïns del terme municipal consideren que la carretera representaria un impacte ambiental i econòmic, ja que travessaria uns camps de conreu que compten amb activitat, perjudicant la pagesia i de retruc, el turisme de la Vall de Bianya.

El mateix considera Unió de Pagesos, que ha expressat el seu total desacord amb l’estudi informatiu i d’impacte ambiental de la variant a través d’unes al·legacions. El sindicat demana que se separi la variant en dos projectes ben diferenciats: d’una banda, la variant d’Olot, i de l’altra, la nova carretera N-260 entre Olot i la C-38. El sindicat agrari veu aquest segon tram del tot innecessari, ja que el mateix projecte reconeix que des que funciona el túnel de Bracons hi ha hagut una disminució d’un 30% del trànsit. Unió de Pagesos demana que s’adeqüi l’actual traçat en els trams en que sigui imprescindible, però en cap cas fent una nova traça.

Pel que fa al tram de la variant d’Olot, el sindicat proposa que s’estudiï un traçat nou més respectuós amb el territori i l’espai agrícola, desplaçant la traça cap a la muntanya, per darrere l’Hostal del Sol i el Pla de Sant Andreu, l’única plana agrícola que queda a Olot. També creu que cal evitar la construcció d’una gran rotonda de 100 metres de diàmetre en aquesta plana. Aquesta nova rotonda, pensada per donar solució a vehicles de gran tonatge que van al polígon industrial, enllaçaria amb una altra del Pla urbanístic i donaria accés directe al nou Hospital d’Olot. El sindicat no considera que sigui adequat fer passar el trànsit rodat per davant de l’hospital.

Unió de Pagesos insta a que es realitzi un nou estudi informatiu, amb les dues carreteres per separat, amb la previsió de vials de servei necessaris per accedir a totes les finques i els grans enllaços projectats, ja que l’estudi actual no els preveu amb detall, i per tant, impossibilita presentar al·legacions en aquest punt, provocant indefensió als afectats.

El projecte preveu una extracció massiva d’un milió de metres cúbics de terres que s’hauran de portar a terrenys de préstec, amb el consegüent impacte mediambiental que això suposarà per a una zona d’especial valor, que acull el parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa, entre altres. En les seves al·legacions, el sindicat reclama que s’estudiï la possibilitat d’ubicar les terres de préstec en zones més degradades, ermes, on el valor agrícola no sigui tan important, i no en les zones de finques agrícoles que preveu el projecte. Demana que aquest extrem es consensuï amb la pagesia afectada.

Unió de Pagesos va aconseguir més de 250 signatures en contra de l’estudi d’aquest nou traçat en un sol matí en la Fira del farro que es va celebrar a Vall de Bianya diumenge passat.

 

Deixa un comentari