La Mostra Internacional de Documentals Olot.doc arriba a la 10a edició rebent un 61% més de propostes que l’any anterior

La Mostra Internacional de documentals Olot.doc arriba a la seva desena edició rebent un 61% més de documentals que l’any passat. N’han rebut 457 originals i n’han escollit 21. Entre els seleccionats es troba el documental ‘Ciutat Morta’, ‘Sacro Gra’, premiat a la Mostra de Venècia, o el curt ‘Walls’, premiat als Goya.

La mostra s’obrirà el proper 12 de març a les 9 de la nit als Cines Olot, amb la projecció del conegut documental ‘Ciutat morta’, sobre els fets del 4 de febrer de 2006 durant la càrrega policial en un edifici del centre de Barcelona. El director Xapo Ortega ja ha confirmat la seva presència a l’Olot.doc.

Diumenge a les 7 de la tarda, els Cines Olot projectaran el documental “Sacro Gra” de  Gianfranco Rossi, Guanyadora del Lleó d’Or de la Mostra de Venècia. És el primer cop en la història del certamen que un documental guanya aquest guardó.

Completen els documentals destacats de la mostra títols com ‘Good night Sarajevo’, amb la presència dels directors i el periodista i locutor de ràdio Boban Minic durant la projecció als Catòlics el divendres 13 de març als Catòlics. Aquella mateixa nit, als Cines Olot hi haurà una sessió de sis curtmetratges documentals.

Altres títols de la mostra són ‘Submergit o volant’, ‘Luis Herrera, una vida de lluita…per les persones’, del garrotxí Marc Palagumà, ‘La guerra contra las mujeres’, tres anys de rodatge en deu països d’Àfrica, Europa i Amèrica per donar veu a les dones que pateixen violència sexual a les guerres, o ‘Glance Up’, una apassionant història sobre en Joan Pahisa, un home que medeix 98 centímetres i que és un apassionat del bàsquet. Un altre autor local, Eduar Miguel, signa ‘700 anys anant a Fira. Història de la Fira de Sant Lluc d’Olot. L’espectacular fotografia i la trajectòria de Sebastião Salgado sobre la mutació de la Humanitat es veuran a ‘La sal de la Tierra’. Per segon any consecutiu l’Olot.doc, ofereix una doble programació amb projeccions a les dues seus de la Mostra.

Diumenge a la tarda als Catòlics obrirà les projeccions amb ‘El gran simulador, un documental sobre René Lavand, el mag argentí de fama mundial, especialitzat en cartomàgia, que realitza les seves il·lusions amb l’única ajuda de la seva mà esquerra, ja que va perdre la dreta en un accident essent un nen. El mateix diumenge a la tarda, als Cines Olot projectaran ‘50 años de vergüenza’, sobre el cas del fàrmac Talidomida i amb la presència del seu director, Javier Almela. L’Olot.doc finalitzarà amb un altre documental de referència, ‘One minute for conductors’, una crònica sobre els més de 130 joves directors de tot el món que se citen a la ciutat italiana de Trento per competir en el Concurs Internacional per a Directors d’Orquestra Antonio Pedrotti. Però l’Olot.doc no són només documentals. El dissabte, tothom qui vulgui pot apuntar-se al sopar de la Mostra. La mostra se celebrarà del 12 al 15 de març. Dies abans, el 6 de març, s’inaugurarà a Can Trincheria l’exposició fotoperiodística més especial d’enguany, ‘Tossudament… Relat del procés català’, de l’agència Iconna Comunicació Audiovisual.

Coincidint amb el desè aniversari de l’Olot.doc, la sala El Caliu dels Catòlics acollirà una exposició sobre els 10 anys de la Mostra. Una altra instal·lació artística i commemorativa de l’Olot.doc es podrà visitar del 2 al 15 de març, al hall dels Cines Olot, on l’estudi Ambient Zero ha dissenyat un treball que recordarà el que ha estat la programació dels 10 anys de la Mostra. El divendres 13 de març, el Pim Pam Pum Foc oferirà un espectacle mitja hora abans de la inauguració oficial de la Mostra a la Plaça Pia Almoina. Les entrades es posaran a la venda de forma anticipada a partir del proper dilluns 2 de març i fins al dia 11 als Cines Olot. També es podran adquirir, mitja hora abans de cada projecció a cada seu. L’any passat, l’Olot.doc va comptar amb l’assistència de 1.900 persones.

 

x