Un equip de la Univestitat Politècnica de Catalunya treballa per millorar el fesol de Santa Pau

Un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya treballa per millorar el fesol de Santa Pau. Es tracta de l’Equip de millora Vegetal per a Característiques Organolèptiques que treballa per millorar alguns productes característics catalans. Per millorar el fesol de Santa Pau els investigadors han escollit llavors i han fet encreuaments, de forma natural, entre diferents varietats fins aconseguir el resultat necessari. Llavors fan un tastet amb un equip de voluntaris. Els tastadors qualifiquen cada varietat amb una sèrie de variables com la farinositat, la cremositat o l’aparença estètica del fesol entre altres. Amb les dades aportades pels testadors se’n fan estadístiques i la modalitat guanyadora és la que es comercialitza. A més del fesol de Santa Pau, aquest equip de la UPC, volen millorar també el fesol de ganxet, la tomata de Montserrat i la tomata de penjar. Els encreuaments es fan de forma natural com s’ha fet tradicionalment en pagesia. Tot i això, els resultats són més ràpids, assegura el professor de la UPC Francesc Casañas ja que els tastets amb els voluntaris entrenats acceleren el procés