El sistema de reg de la Plaça Clarà ha fet proliferar els fongs, responsables de la caiguda d’un arbre aquest dijous

El sistema de reg que es va instal·lar fa 6 anys amb la reforma de la Plaça Clarà és el que ha propiciat el creixement del fong que havia malmès les arrels de l’arbre que va caure ahir. Es tracta d’un fong natural que es troba en el terreny però que amb la humitat generada pel sistema de reg ha proliferat.

Un dia després que el vent tombés un arbre a la Plaça Clarà d’Olot els tècnics de l’Ajuntament ja tenen les primeres valoracions dels motius que van causar l’incident. Es confirma que va ser un fong que s’alimenta de les arrels dels arbres el causant d’haver deixat a l’arbre sense anclatge facilitant així la caiguda d’aquest per la força del vent, tal com explica Marc Arimany, tècnic d’Esàis Verds de l’Ajuntament d’Olot.

Tot i que els tècnics del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) encara no han determinat de quin fong es tracta, se sap que és un organisme natural que ja existia al territori i que ha proliferat arran de la instal·lació del sistema de reg a la Plaça Clarà ara fa sis anys. El sistema de rec ajuda al fong “ a proliferar, a estendre’s més i a ser més present” afirma Arimany, que segueix dient: “Quan no hi havia sistema de reg i no hi havia tanta aigua a la gespa el fong estava controlat”.  Per a Arimany s’ha d’optimitzar el sistema de reg perquè “la prevenció de riscos passa per davant de l’estètica de la plaça”.

Des del SIGMA s’haurà de determinar de quin fong es tracta i analitzar la possible afectació en la resta d’arbres de la plaça per assegurar que el sistema reticular dels altres exemplars no s’ha vist afectat pel fong. L’estudi es durà a terme properament. De moment, els tècnics de l’ajuntament asseguren que no hi ha risc imminent de caiguda de cap altre arbre.

Notícies relacionades:

El vent tomba un arbre de 18 metres de la plaça Clarà d’Olot sense causar ferits