El Govern municipal d’Olot celebra les mesures anunciades per la Generalitat per pressionar els bancs amb pisos buits i la PAH exigeix més mà dura

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va anunciar l’aprovació d’un drecret per posar a disposició de les famílies que ho necessiten habitatges en règim de lloguer social. El Govern i l’Ajuntament tindran preferència per comprar habitatges de persones desnonades enfront dels fons voltor. La Generalitat també multarà o gestionarà els pisos buits d’entitats bancàries que no els rehabilitin i els posin a la venda. L’alcalde d’Olot veu bé que sigui el Govern qui imposi mesures agressives contra les entitats bancàries. La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca creu que el consistori també hauria de mostrar-se implacable amb els bancs.

El Govern va anunciar ahir una bateria de mesures que entraran en vigor de forma immediata per reforçar la protecció de les famílies en risc de vulnerabilitat residencial. La Generalitat i els Ajuntaments tindran preferència a l’hora de comprar els habitatges on s’hagin fet desnonaments quan els bancs els posin a la venda, amb l’objectiu d’evitar que acabin en mans d’inversors voltors. La mesura s’aplicarà fins al 2021 i afecta els 72 municipis amb més demanda acreditada, entre ells, Olot. El Govern es reserva vuit milions del pressupost d’aquest any per competir amb els fons voltor.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de la Garrotxa va denunciar fa unes setmanes la compra d’habitatges de CatalunyaCaixa per part dels fons voltors. L’entitat veu aspectes positius en les mesures del govern si finalment s’acaben aplicant, tot i que pren l’anunci amb precaució fins que pugui estudiar la modificació del decret.

La bateria de mesures anunciades per la Generalitat preveu sancionar els propietaris d’habitatges buits en mal estat si no s’hi fan obres de rehabilitació i, si l’immoble està en un dels 72 municipis més sol·licitats, la Generalitat el podrà expropiar temporalment. El govern multarà amb fins a 90 mil euros els bancs que en un període de sis mesos no rehabilitin pisos que necessiten reformes per posar-los en el mercat. Com a Alternativa, la Generalitat ofereix quedar-se amb la gestió d’aquests habitatges durant un màxim de 10 anys a canvi que sigui l’administració la que fai les reformes i posi el pis com a lloguer social per a famílies en risc d’exclusió social. Segons dades del 2013 de l’Oficina d’Habitatge d’Olot, a la ciutat hi ha 1.372 habitatges desocupats. 696 d’aquests habitatges pertanyen a entitats, entre elles, entitats bancàries. A principis del 2014, el ple de l’Ajuntament va aprovar una moció presentada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca que permetia al consistori imposar multes a les entitats bancàries que no portessin al mercat els seus pisos buits. Des de llavors, però, l’Ajuntament no ha posat cap multa, i ha preferit optar per la negociació. La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca creu que el consistori també hauria de mostrar-se implacable amb els bancs i recorda que el 2012 hi van haver 102 famílies desnonades a Olot.

 

 

Notícies relacionades:

La PAH de la Garrotxa denuncia la venda de la gestió dels préstecs hipotecaris de CatalunyaCaixa al fons voltor nord-americà Blackstone

La PAH de la Garrotxa exigeix a l’Ajuntament d’Olot que compleixi la moció aprovada fa 10 mesos i multi els bancs amb pisos buits