Marcel Coderch, assessor d’estructures estratègiques de la Generalitat: “L’energia nuclear és el principal repte que una República Catalana indepenent hauria d’abordar”

Les Notícies d’OLOT TELEVISIÓ ha realitzat la primera entrevista a l’olotí Marcel Coderch després d’haver estat escollit com a assessor d’ERC al Govern de la Generalitat. Qui va ser vicepresident de la Comissió del Mercat de Telecomunicacions s’encarregarà d’assessorar el Govern català en matèria d’infraestructures estratègiques. Coderch ha dit a OLOT TELEVISIÓ que l’energia nuclear és el principal repte que hauria d’abordar una República Catalana Independent, tot recordant que el país és molt depenent de les centrals d’Ascó i Vandellòs. “El 50% del consum elèctric de catalunya prové d’aquestes centrals”, ha sentenciat. “D’aquí a 10 o 15 anys, la vida d’Ascó i Vandellòs arribarà a la seva fi, i el país haurà de prendre una determinació, tenint en compte que a Europa no hi ha previsió per crear noves centrals nuclears”. Per a l’assessor, la decisió sobre l’energia nuclear “s’hauria de pensar des de ja”. L’olotí també creu que Catalunya hauria de tenir al més aviat possible competències en matèria de seguretat nuclear, ja que les centrals nuclears catalanes són de les que més incidències pateixen.

Pel que fa a la resta d’energies bàsiques, Marcel Coderch ha assegurat que la situació és equiparable a la de qualsevol país europeu. “No caldria cap mena d’actuació extraordinària”, ha dit, “més enllà dels acords que s’haurien d’establir amb els nous actors sorgits després del procés”. L’assessor de la Generalitat ha evaluat la situació energètica de Catalunya a la resta de països d’Europa per constatar que no hi ha diferències substancials. Ha declarat que el territori català és perfectament autònom pel que fa a l’aigua, i també respecte de l’electricitat, pel fet que la xarxa està interconnectada amb la resta de regions. Coderch també creu que Catalunya està ben connectada amb el subministrament de gas natural a través del port de Barcelona. “Pel que fa al gas i al petroli, el país depèn del mercat inetrnacional de la mateixa manera que la resta”, ha sentenciat.

L’assessoria que exercirà l’olotí arriba fins al sistema de Telecomunicacions. L’únic canvi substancial que Coderch creu que s’hauria d’abordar en aquesta matèria és el marc regulatori, però en aquest sentit es manté tranquil. “Un nou marc de regulació sempre es mantindrà per sota del paraigües normatiu de la Comunitat Europea.

Coderch espera que l’Estat espanyol no prengui cap mena de represàlia pel fet d’haver pres la decisió d’assessorar la generalitat en el procés cap a la independència, tot i que no ha volgut posar la mà al foc. “Tenint en compte el que li ha passat al jutge Vidal, mai se sap”, ha argumentat l’olotí, que assegura que no decidit acceptar el càrrec d’assessor per aconseguir una posició prevalent a l’hora d’entrar a la llista d’Esquerra o ostentar un càrrec dins del futur govern català. “Estic a disposició, però serà el partit qui haurà de decidir en última instància”, ha conclòs.

Notícies Relacionades:
– L’olotí Marcel Coderch assessorarà el govern de la Generalitat en matèria d’infraestructures estratègiques

Deixa un comentari