L’Observatori del Paisatge de Catalunya, amb seu a Olot, compleix 10 anys culminant els catàlegs de paisatge del país i havent estat nomenat assessor del Consell d’Europa

L’Observatori del Paisatge de Catalunya compleix 10 anys. Ho fa havent culminat els catàlegs dels paisatges de Catalunya i havent estat nomenat assessor del Consell d’Europa. Per davant, s’ha proposat complir 10 objectius per aconseguir que Catalunya s’equipari a d’altres països com Holanda o Suïssa, que constitueixen la punt de llança de les polítiques de paisatge a Europa. L’organisme, amb seu a Olot, arriba al seu 10è aniversari en un moment que els seus impulsors no haguessin imaginat fa una dècada.

L’Observatori del Paisatge de Catalunya va constituir-se l’any 2005 amb l’objectiu de donar suport al Govern de la Generalitat en l’impuls de polítiques de paisatge a tots els nivells. Això era el que demanava el conveni europeu del paisatge, signat cinc anys abans, i aquest va ser l’objectiu fundacional de l’organisme. Exemples d’integració i de convivència entre el paisatge i l’acció de l’home, com el Parc Natural de la Zona Volcànica o el Pla d’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa, van contribuir a què l’ens constituís la seva seu tècnica a Olot. La motivació principal, però, va ser la voluntat expressa de l’Ajuntament de la ciutat perquè un organisme internacionalitzador com l’Observatori del Paisatge de Catalunya contribuís a portar el nom d’Olot al món.

L’Observatori arriba als 10 anys de vida havent culminat la redacció dels catàlegs dels paisatges de Catalunya, que ha assentat les bases de l’activitat de l’organisme. La demanda de polítiques i estratègies de paisatge que atén s’ha estès actualment a tots els àmbits del coneixement i de l’administració, des del món local a l’internacional. L’Observatori del Paisatge de Catalunya és l’únic organisme d’una nació sense estat que ha estat nomenat assessor del Consell d’Europa.

L’Observatori del Paisatge de Catalunya presentarà les 10 activitats que ha previst per commemorar el desè aniversari en un acte que se celebrarà el proper 7 d’abril a l’Ajuntament d’Olot. El seu director, Joan Nogué, ha avançat algunes de les activitats commemoratives, que van des de conferències a projeccions, passant per un concert que s’oferirà al claustre de l’Hospici a principis de juliol.