La Generalitat inaugura la planta de triatge d’Osona i el Ripollès a l’expectativa de si podrà tractar els residus de la Garrotxa

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, inaugura avui a les 5 de la tarda el nou Centre de Tractament de Residus d’Orís, a Osona. De la capacitat de recollida de residus que demostri aquest nou centre i la planta de Pedret i Marzà, a l’Alt Empordà, en dependrà que la Generalitat tiri o no endavant la construcció de la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca. L’equip de Govern municipal del poble garrotxí s’agafa a l’informe de l’Agència de Residus de Catalunya per argumentar que la planta garrotxina no serà necessària.

La planta de triatge d’Orís es troba a les portes de l’abocador comarcal d’Orís i ha suposat una inversió de 26 Milions d’euros. Osona és la comarca de Catalunya amb les millors dades de recollida de deixalles, ja que el 58% de les escombraries es reciclen. Ara, però, la nova planta permetrà separar també el rebuig dels objectes valoritzables i donar-los una segona vida, complint així amb les directrius europees i augmentant el percentatge de reciclatge. El Centre de Tractament de Residus també tractarà la matèria orgànica de la comarca que fins ara es portava al Bages. La Generalitat vol comprovar la capacitat de residus que aquesta planta i la de Pedret i Marzà, a l’Alt Empordà, poden recollir en les seves instal·lacions. Amb aquestes dades, el Govern de la Generalitat podrà decidir si cal construir la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca. L’alcalde del municipi, Ferran Puig, s’agafa a l’informe de l’Agència de Residus per argumentar que el centre garrotxí no serà necessari. L’abocador comarcal d’Orís acaba de celebrar 20 anys de vida. Amb la reducció de deixalles gràcies a la nova instal·lació i l’ampliació prevista per el 2016, se li garanteix una vida d’almenys 25 anys més.

Mentrestant, segueix endavant el recurs contenciós administratiu presentat per l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca contra el pla especial urbanístic de la planta de triatge. El Govern municipal considera que hi ha irregularitats en la connectivitat i la permeabilitat dels terrenys i en l’Informe de Sostenibilitat Ambiental. També denuncien que l’Ajuntament es troba en una situació d’indefensió, perquè durant el procés de redacció i aprovació del pla especial no ha tingut accés a tota la documentació. el Consell Comarcal ha decidit personar-se com a part interessada en el contenciós administratiu que l’Ajuntament de Sant Jaume ha interposat contra el pla especial urbanístic de la planta garrotxina. El Govern municipal de Sant Jaume s’oposa a la construcció de la planta en els terrenys escollits pel Consell Comarcal, Can Coma de Baix. Denuncien que s’hagi decidit ocupar un sòl rústic quan molt a prop hi ha sòl industrial disponible en el polígon del municipi.

 

Notícies relacionades:
L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca presenta un contenciós administratiu contra la decisió del Conseller Vila d’aprovar definitivament el pla especial de la planta de triatge
L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca esgota l’última via administrativa per evitar la construcció de la planta de triatge a Can Coma de Baix

x