La supressió de la quota làctia europea genera incertesa en el sector

Ahir va quedar eliminada la quota làctia, una normativa europea que limitava els litres de llet que podien produir les explotacions ramaderes. La supressió d’aquesta quota genera incertesa al sector, perquè s’incrementarà l’oferta de llet produïda i per tant es preveu que els preus baixin; ara per ara es desconeix com afectarà aquesta variació a les petites explotacions.

El Mas la Coromina és una explotació lletera de Joanetes, amb més de 460 caps de bestiar. Fins ara podia produir com a màxim 2 milions 600 mil litres de llet l’any, però a partir d’aquest dimecres pot vendre tanta llet com vulgui. És una de les conseqüències de la supressió de la quota làctia, una normativa europea que des del 1992 posava un topall als ramaders a l’hora de produir llet.

A la Fageda de Santa Pau, hi ha mig miler de vaques, i el seu topall estava situat als 2 milions de litres. També preveuen canvis en el sector arran de la supressió de la quota làctia.

La supressió de la quota genera incertesa en el sector davant aquesta possible davallada dels preus de la llet, en contraposició amb el cost més elevat dels farratges. Això farà que moltes petites explotacions no puguin generar prou llet com per treure un benefici suficient per continuar la seva activitat; aquest fet no preocupa ni al Mas la Coromina ni a la Fageda, que apunten a una possible solució per a les granges lleteres més petites.

Actualment, a la Garrotxa hi ha prop de quaranta-cinc granges lleteres. Des de l’any 1.992, a Catalunya s’han perdut el 82% de les explotacions ramaderes de llet, passant de les 4.329 que hi havia aleshores a les 776 actuals. Per al sector, és clau que Catalunya assumeixi la producció de les seves granges, perquè només el 66% de la llet que consumeixen els catalans és del país.

 

 

x