La petjada de Manuel Malagrida segueix vigent avui amb la zona urbana de l’Eixample Malagrida

Manuel Malagrida va deixar una petjada a Olot que encara avui és ben palpable. L’Eixample Malagrida, que antigament es deia el Pla de Llacs, és un espai de terreny que va cedir aquest empresari a la ciutat i on avui s’hi assenta una de les zones més benestants de la capital de la Garrotxa. En l’apartat que dediquem habitualment als il·lustres d’Olot avui posem de relleu al fundador de la fàbrica ‘Cigarrillos París’.

Fill d’un dels notaris més prestigiosos d’Olot, als setze anys va anar a viure a Barcelona. El 1887 va marxar a París, on es va familiaritzar amb la industrial del tabac i tres anys més tard va emigrar a l’Argentina, on va aprofitar l’experiència adquirida per fundar la fàbrica ‘Cigarrillos París’, la primera del país austral. El 1916, ja de retorn a Catalunya, Malagrida va començar la renovació urbanística d’Olot amb la construcció de la zona del ‘Pla de llacs’, uns aiguamolls d’una ciutat jardí a l’estil anglès avui coneguda com l’Eixample Malagrida, amb grans torres i edificis envoltats de jardins.

Manuel Malagrida també va cedir els terrenys per a la construcció de la Bilbioteca Popular d’Olot, l’any 1918, i la del grup escolar que porta el seu nom. L’Ajuntament d’Olot el va declarar ‘Fill il·lustre’ el 1957 i el seu retrat s’exhibeix a la Galeria d’Olotins Il·lustres. En vida també li varen atorgar la Gran Creu d’Isabel la Catòlica, l’Ordre de Carles III i la Gran Placa d’Honor i Mèrit de la Creu Roja Espanyola

 

Notícies relacionades:
Olot Televisió recorda a Lliberada Ferrarons, dona il·lustre d’Olot
El jurista Joan Pere Fontanella és el personatge il·lustre més important que té Olot, segons els historiadors

x