El festival de literatura MOT atreu escriptors de primer nivell internacional a Olot per parlar de les ciutats literàries

El MOT, festival de literatura, ha tractat aquest any sobre escriure ciutats. Amb aquest lema, ha atret a la capital garrotxina escriptors del nivell d’António Lobo Antunes, Eduardo Mendoza o John Lanchester per parlar sobre diverses ciutats i la seva literatura.

El MOT va començar dijous amb la presència de l’escriptora colombiana Laura Restrepo per parlar de Bogotá i Medellín, però els plats forts arribarien divendres i dissabte, moment en el qual s’ha parlat de ciutats més properes i, també, més mítiques, literàriament parlant.

Divendres el francès Éric Hazan i Josep Ramoneda van encetar el cicle de converses parlant de París, de la seva decadència en els darrers anys i, també, de com es pot arribar a construir una ciutat millor. Hazan, un escriptor poc conegut però amb obres políticament compromeses, era l’home perfecte per debatre això: el seu punt de vista crític contra l’oficialisme, però també realista, va permetre al públic olotí copsar quina és la realitat actual a França i, concretament, a la seva capital.

El relleu vindria del català Jordi Galves i de l’etern candidat al premi Nobel de literatura, el lisboeta António Lobo Antunes. El portuguès, un escriptor expert, ja ho ha fet tot literàriament: té un reconeixement i un carisma únic, i els ha aconseguit, en gran part, gràcies a l’ambientació de les seves novel·les en un Portugal i en una Lisboa que, també per la crisi econòmica, es troba en un molt mal moment.

Però el plat fort pel públic -molta gent es quedaria sense cadira- eren Eduardo Mendoza i Sergi Pàmies, dos escriptors locals que, això no obstant, van mostrar de manera humorística tots els mites al voltant del títol de la conferència ‘La gran novel·la sobre Barcelona’, amb totes les seves peculiaritats.

Ja en un ambient més distès, aquest dissabte hi ha hagut el VerMOT, un acte amb presència de 5 escriptors -entre els quals, Màrius Serra, Joan Daniel Bezsonoff i Rafel Nadal-, que han llegit fragments de la seva obra i han discutit breument mentre el públic, al sol, gaudia d’un vermut -d’aquí el nom de l’acte-.

Al vespre del mateix dissabte, el MOT ha tancat les seves portes a Olot amb la darrera xerrada, la de l’anglès a Catalunya per excel·lència, Matthew Tree, i l’escriptor John Lanchester. Tree, que sent certa animadversió cap a la capital britànica, ha contraposat la seva opinió amb un Lanchester que ha exposat perfectament la importància -molts cops excessiva- que té l’economia en una ciutat tan important, amb notables afectacions cap a la literatura també.

Després d’aquest primer cap de setmana a la capital garrotxina, el MOT se’n va la setmana que ve cap a Girona, a la Biblioteca Carles Rahola, on altres escriptors debatran més sobre altres ciutats.

 

Notícies relacionades:
Comença el Festival MOT de literatura a Olot amb la presència de grans escriptors nacionals i internacionals
El festival de literatura MOT comença aquest dijous a Olot amb la conferència inaugural de Mita Casacuberta i una conversa sobre ciutats al límit

x