Els joves trien projectes interculturals i d’oci responsable en el primer Pressupost Participatiu celebrat a Olot

Nou propostes promogudes pels joves d’Olot es repartiran els 10 mil euros de pressupost que l’Institut Municipal d’Educació i Joventut ha posat a disposició del primer Pressupost Participatiu. Un total de 28 propostes s’han posat a debat i a votació dels joves, d’àmbits ben diversos com la cultura, la salut o el treball. Entre les més votades es troben un torneig de futbol contra el racisme i una festa de Dj’s estructurada per edats i on es respectaran els horaris i la normativa.

Una vuitantena de joves d’entre 12 i 29 anys han assistit i debatut al primer Pressupost Participatiu promogut per l’Institut Municipal d’Educació i Joventut de l’Ajuntament d’Olot. La primera edició del procés ha rebut 30 propostes, de les quals se n’han estimat 28, per ser debatudes i votades en assemblea.

Les propostes han estat aquests dies penjades a Internet. Divendres, els joves que les havien ideat les han pogut aclarir en públic. En joc hi havia un pressupost de 10.000 euros. Cada proposta podia tenir un cost de com a màxim 1.500 euros. Les propostes presentades eren d’àmbits ben diversos, com la cultura, la salut o el treball.

L’Assemblea ha reunit els joves en grups de set persones integrats per nois i noies de 12 a 17 anys i de 18 a 29. Els joves han debatut i consensuat les propostes que els han semblat més interessants amb una puntuació compartida que ha assignat de 25 a 5 punts als projectes que més els han agradat. Després, han pogut votar de forma individual, assignant de cinc a 1 punt als cinc projectes que més els agradaven. La suma de les votacions ha donat les propostes guanyadores.

Finalment, l’assemblea ha escollit nou propostes. La més votada es diu Electrocircle Party. És una festa de Dj’s estructurada per edats i on es respectaran els horaris i la normativa. En segon lloc ha quedat un torneig de futbol contra el racisme que es farà el 12 d’octubre, amb tallers i menjars representants de gran part de les cultures del món. La tercera proposta més votada ha estat un Festival de Hip-hop. Després d’aquesta s’hi troben la composició d’un rap antiracista, un projecte de colònies, una fira de l’innovador per ajudar a encarar el futur professionals dels joves, o el projecte Menja’t el món, consistent a celebrar un sopar setmanal amb menjar típic de cada país. Després de la votació, ara arriba el moment de posar en pràctica les propostes.

Els tècnics de l’Institut Municipal d’Educació i Joventut s’encarregaran d’orientar i assistir els joves responsables dels projectes seleccionats. Algunes de les iniciatives podran portar-se a terme amb un pressupost menor al previst. Això donarà entrada a altres propostes que s’han quedat a les portes, com la instal·lació d’una tirolina en un dels parcs infantils de la ciutat. Aquesta iniciativa no va ser seleccionada per cinc vots de diferència.

 

Notícies relacionades:
L’Ajuntament d’Olot destina 10.000 euros a iniciatives que seran decidides pels joves de la ciutat en una assemblea el proper 27 de març

x