L’Ajuntament de Montagut i Oix és el primer municipi garrotxí que cedeix part del seu fons documental a l’Arxiu Comarcal

L’Ajuntament de Montagut i Oix ha cedit a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa part del fons documental del municipi. Són gairebé 44 metres lineals de documentació que data d’entre els anys 1838 al 1993 i que, després del seu trasllat i posterior tractament, ja es poden consultar al mateix Arxiu o fins i tot a través d’internet. Montagut i Oix és el primer municipi de la comarca que diposita a l’Arxiu Comarcal part del seu fons, tot i que ja hi ha més poblacions que han iniciat els tràmits per seguir aquest procés.

Montagut i Oix ha cedit en règim de comodat a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa part del seu fons de documents. L’Ajuntament, el Consell Comarcal i el Departament de Cultura de la Generalitat han signat aquest passat mes de novembre, el conveni de cessió amb el que l’Ajuntament cedeix gratuïtament la documentació a l’Arxiu, tot i mantenir-ne la titularitat.

L’Ajuntament de Montagut i Oix i l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa varen començar a finals de l’any 2012 les gestions per fer possible aquesta cessió. Ara, una vegada traslladada la documentació a l’Arxiu, el fons documental de Montagut i Oix s’ha revisat per tal de comprovar el seu estat de conservació, la classificació i ordenació, a més d’instal·lar-se en carpetes i capses d’arxiu normalitzades i l’elaboració d’instruments de descripció per tal que pugui ser fàcilment consultable. També s’ha digitalitzat perquè puguin ser consultables a través d’internet.

En aquests moments, doncs i gràcies a la digitalització que se n’ha fet, el fons de Montagut i Oix és consultable tant a nivell presencial, al mateix Arxiu Comarcal de la Garrotxa com a través de l’aplicació Arxius en línia de la pàgina web del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya permet la consulta en línia dels fons documentals dels arxius de la XAC (que inclouen les guies dels fons, els inventaris i les actes digitalitzades).

Els municipis que han aprovat la cessió dels seus fons a les dependències de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa són Sant Jaume de Llierca, que ja ha ingressat la documentació i s’està tramitant el contracte de cessió, i les Preses, que ho va acordar en el ple del passat mes de febrer.

 

Notícies realcionades:
L’Arxiu Comarcal de la Garrotxa crea diverses etiquetes a Twitter per difondre curiositats històriques d’Olot i comarca