Joan Teixidor, l’últim il·lustre que s’ha incorporat a la galeria d’olotins és un dels referents literaris de la ciutat

L’últim il·lustre que s’ha incorporat a la galeria d’olotins que tenen aquesta distinció és Joan Teixidor. Va ser un escriptor i editor català i una figura decisiva en la modernització cultural i artística de Catalunya al llarg d’una bona part del segle 20.

Joan Teixidor és un dels 18 il·lustres d’Olot i així es recorda al saló de sessions de l’Ajuntament d’Olot en una obra que va pintar l’artista Xavier Carbonell. Teixidor va néixer a Olot el 1913 i va morir a Barcelona el gener del 1992. Va ser el sisè de vuit fills. De jove va rebre una sòlida formació en humanitats i ciències als Escolapis d’Olot i als Jesuïtes de Casp. Era actiu i això es va traslladar a la seva edat adulta.

De totes les experiències personals i professionals en va emergir un escriptor molt més consolidat, madur, profund, sofisticat i plural. Al llarg dels anys va anar desplegant una obra que abraçava diferents gèneres com la poesia, la crítica d’art, la història de l’art, la crítica literària, la crònica de viatges, el memorialisme i l’articulisme. L’historiador local Domènec Moli destaca el treball que “Teixidor va dedicar al seu fill, que va morir a l’edat de vuit anys”.

Teixidor va ser membre destacat de moltes entitats. Va fer diversos treballs sobre Salvat-Papasseit, Gaudí, Miró i Tàpies. Una gran obra que no li va donar mai el ressò merescut per qüestions al marge de la literatura. Va viatjar molt al llarg de quatre dècades perquè considerava el viatge una insuperable oportunitat de coneixement i autoconeixement, de descobriment i autodescobriment. Va ser un olotí de cap a peus i Moli n’explica que “per ell al ciutat va ser sempre el seu lloc de recolliment, al Mas Ventós, on hi venia a passar molts dies”.

 

Notícies relacionades:
La petjada de Manuel Malagrida segueix vigent avui amb la zona urbana de l’Eixample Malagrida
Olot Televisió recorda a Lliberada Ferrarons, dona il·lustre d’Olot
L’escriptor Joan Teixidor és nomenat fill il·lustre de la ciutat d’Olot