El sistema de pagament RES ha arribat a Olot amb una trentena d’empreses adherides

Els ciutadans i empresaris olotins ja poden pagar amb RES. Aquesta és una moneda complementària a l’euro amb el mateix valor que busca fomentar el comerç local i la mitjana empresa.

Girona i Figueres eren fins ara les dues ciutats catalanes en les que es podia pagar amb la moneda complementaria RES, però des del dia 1 de maig ja s’ha posat en funcionament a Olot. Es tracta d’un sistema de pagament que vol fomentar les compres de productes o serveis entre petites i mitjanes empreses i també incentivar als particulars usuaris del sistema que consumeixin en aquests establiments. Des de fa un mes s’han començat a adherir empreses olotines en el sistema i ja en formen part una trentena. Gopal González del restaurant Unami d’Olot explica que no els va costar gaire decidir-se, es van mirar el projecte i “en un parell de dies ho tenien decidit”. González afegeix que el motiu pel que es van adherir a RES va ser per captar gent de fora d’Olot: “Ja funciona a Girona i Figueres, doncs intentar aconseguir clients d’aquestes ciutats”.

El RES són diners complementaris a l’euro però que no es poden descanviar per euros. D’aquesta manera es potencia que els empresaris que en formen part els gastin amb altres establiments adherits que sempre són petites o mitjanes empreses.

Des de la seva posada en marxa el dia 1 de maig, les empreses ja han rebut els primers clients. “El dia 1 que va haver-hi la fira ens va venir una clienta que té una peluqueria a Girona i va fer una despesa a través de RES que havia cobrat ella al seu local” explica González.

Els particulars també es poden adherir al sistema. Un cop són usuaris poden canviar euros per RES aconseguint-ne un 50% més, és a dir, si recarreguen la targeta amb 10 euros, tindran 15 RES. Aquests els poden gastar en qualsevol de les empreses adherides, ja sigui a Girona, a Figueres o bé a Bèlgica. Aquest és el país originari del RES on ja fa vint anys que hi funciona exitosament allà.