El Firal, la variant i els usos de l’edifici de l’antic hospital, compromisos comuns dels candidats al debat d’Olot Televisió

A 2/4 d’11 de la nit ha començat el debat electoral d’Olot Televisió, amb els candidats de les cinc forces representades a l’Ajuntament d’Olot. El debat s’ha dividit en blocs temàtics, començant per un que s’ha batejat amb el nom de ‘compromisos’. La majoria dels candidats han prioritzat els compromisos relacionats amb els grans temes de la ciutat, com són la reforma del Firal, els futurs usos de l’edifici de l’antic hospital i la construcció de la variant, excepte Ignasi Mulleras, candidat de Plataforma, que ha posat com a prioritat la qüestió de la immigració. “M’agrada que sigui així”, ha expressat Mulleras. “Ens diferenciem respecte de la casta. Sempre ha estat Plataforma contra tots, i tots contra Plataforma”. Tots els candidats han reiterat el compromís general de no fer una reforma del Firal que resulti com la del Firalet, sobre la qual cap formació no s’ha mostrat convençuda. Sobre la cobertura de la piscina municipal, l’única que la veu clara ha estat Júlia Sala, del PPC. Josep Maria Corominas, cap de llista de CiU, i Pere Gómez, d’ERC, han replicat que la possibilitat ha estat estudiada, és costosa i ara per ara “hi ha altres prioristats”, tal i com ha expressat Josep Maria Corominas. “És una qüestió de rendibilitat”, ha dit el candidat de CiU.

Treballar per fer desaparèixer l’atur

El bloc de polítiques socials l’ha iniciat el candidat del PSC, Josep Guix, que ha prioritzat les propostes en matèria d’educació i joventut. Ignasi Mulleras, de PxC, ha demanat als electors escollir entre dues opcions, el seu partit i la resta, que, segons ha afirmat, ajuden a les famílies immigrants en tots els àmbits. Pere Gómez ha prioritzat la lluita contra l’atur i el suport a les iniciatives de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. Júlia Sala també ha prioritzat l’augment de llocs de treball, a més de la cultura i l’oci juvenil. Corominas ha remarcat que volen seguir potenciant els serveis de l’Hospital i millorar el seu entorn. En educació, CiU vol seguir apostant pels centres de titularitat municipal, com les llars d’infants i l’Escola Municipal de Música.

El moderador del debat, Albert Brosa, ha preguntat de què depèn la reobertura de l’Escola Llar de Sant Miquel. Corominas i Gómez han respost que depèn de la demanda, de la mateixa manera que la candidata de Júlia Sala. “Hi ha un error de planificació en la quantitat de places de llars d’infants a la ciutat”, ha dit Corominas, que també ha recordat que els pares han d’assumir un 40% del cost de la llar d’infants. Josep Guix, del PSC, ha respost al candidat de CiU que la planificació va ser el correcte en el moment que es va fer. Pere Gómez, d’ERC, ha dit que cal fer el possible per escolaritzar tots els nens i nenes d’edat infantil, una afirmació que ha matisat Corominas: “Hem d’anar en compte amb què aquest esforç no provoqui desigualtats”, ha respost. Seguint amb l’educació, el candidat d’ERC, Pere Gómez, ha dit que la potenciació de l’Escola d’Art és important per “relligar” el centre d’Olot amb el barri de Sant Miquel. El candidat del PSC creu que estudis universitaris “sobren a Catalunya” i en canvi la Formació Professional té, al seu parer, més recorregut per crèixer.

Sobre l’Espai Ideal, els candidats de CiU i el PSC han mostrat diferències respecte de quin col·lectiu ha d’ocupar-lo, si els joves o a la gent gran, com havia estat antigament. Josep Maria Corominas ha explicat que la Fundació La Pedrera anava a tancar l’edifici com a espai per a gent gran, i CiU li va oferir una alternativa. El PSC creu que és possible tornar-lo a la gent gran. PxC i ERC opten per una solució mixta. En matèria d’habitatge, Júlia Sala creu que s’ha de posar mà dura per obrir el parc d’habitatges buits. Corominas ha dit que l’opció és negociar amb els bancs. ERC diu que s’ha de potenciar l’Oficina d’Habitatge perquè ningú no quedi sense habitatge. Ignasi Mulleras aposta per donar preferència “als autòctons”. La prioritat del PSC és fer crèixer els pisos de lloguer social.

Respecte de la Sala el Torín, el moderador ha exposat les xifres que indiquen que és més utilitzada per gent de fora de la comarca. Sala ha dit que l’edifici és un “nyap” i que sempre n’ha estat en contra. ERC no fa una lectura negativa de l’us del Torín i creu que és un espai propici per a una sèrie d’espectacles necesaria, de la mateixa manera que opina el candidat de CiU. El PSC proposa utilitzar-lo també com un espai municipal per a l’oci nocturn.

El repte de dinamitzar el centre i atraure tots els visitants de la comarca

En el bloc de promoció econòmica, PxC ha afirmat que la recepta perquè la situació millori és la reducció de la inmigració. ERC ha apostat per la creació d’una illa econòmica a l’entorn del Mas les Mates. El PPC vol incentivar el comerç “més enllà del centre d’Olot”. Josep Maria Corominas ha recordat l’esforç fet des del Govern per portar els visitants fins a la ciutat i ha posat en valor l’activitat que ha generat la nova plaça Mercat, “tot i que en un principi no tothom n’estava convençut”, ha esmentat. Júlia Sala ha dit que tota la ciutat s’ha de sentir orgullosa de la plaça Mercat “que s’ha fet gràcies a la iniciativa privada”. El candidat del PSC, josep Guix, s’ha mostrat contrari de la política del Govern de potenciar les grans superfícies comercials. “Hem posat més supermercat amb la mateixa població”, ha dit, i ha acusat el Govern de requalificar sol industrial per a les grans superficies, una máxima que ha desmentit el candidat de CiU. Josep Maria Corominas ha emfatitzat el treball amb l’Associació de Comerciants, tot i que ERC i PxC creuen que l’associació no és prou representativa, cosa que ha motivat la reacció de Corominas: “Menystenir l’Associació de Comerciants és un error”, ha declarat.  Júlia Sala, del PPC, ha apostat per fer venir a la ciutat franquícies perquè els joves s’hi quedin. Josep Guix, del PSC, ha apostat per reobrir els locals buits, agilitzant els tràmits, i també per arranjar els carrers que van fins a l’eix comercial.

La promoció econòmica de la ciutat, com crear riquesa.

Al polígon la Guardiola, PxC faria una incubadora d’empreses. Corominas ha explicat que a la Guardiola no s’hi construeix perquè els preus estan molt alts. El PPC començaria a omplir-la posant-hi un centre d’empreses. “Això és el que nosaltres hem dit des de fa quatre anys”, ha dit Pere Gómez, d’ERC, tot i que pel preu del polígon, prefereix fer el centre d’empreses a l’entorn del Mas les Mates. “Ja vindran temps millors per a la Guardiola”, ha declarat Josep Guix,candidat del PSC, que ha demanat treballar en positiu i ser proactius en la recerca d’empreses interessades.

El turisme, una prioritat.

Sobre el Centre dels Volcans, tots els candidats plantegen diferents propostes. El PSC vol atraure més visitants a la cuitat posant el Museu dels Volcans entre el cementiri i la plaça de Braus perquè s’integri amb el volcà Montsacopa. CiU està d’acord amb què el centre ha d’estar prop del Montsacopa i ha recordat que la parcel·la l’ha adquirit el seu equip de Govern. ERC està en contra de fer un Parc dels Volcans per massificar les visites i “desvirtuar” el turisme de la ciutat, i prefereix  parlar d’un centre d’interpretació. “Ningú parla d’un turisme massificat a l’entorn del Montsacopa”, ha matisat Corominas.

Inversions, l’objectiu del proper mandat

En l’apartat d’inversions, ERC ha proposat crear un centre de tecnificació esportiva i fer un pla d’usos a l’antic hospital d’acord amb les entitats que l’han d’utilitzar. Júlia Sala ha dit que la planificació d’usos de l’antic hospital s’ha de fer bé, i ha remarcat la premisa que el futur Firal no sigui un altre Firalet. Coordinas s’ha referit a la baixada de l’endeutament feta pel govern per poder afrontar noves inversions. El PSC vol usar l’antic Parc dels Volcans per fer un escorxador i un coworking per als joven emprenedors, així revitalizar l’entorn del riu Fluvià.

Respecte dels usos que ha de tenir l’edifici de l’antic hospital, Pere Gómez ha parlat de fer un pla integral del barri vell que inclogui, a més de l’antic hostìtal, el Firal i l’Escola d’Art. A l’hospital vol treballar amb les entitats per fer un centre cívic adequat a les seves necessitats. CiU ha remarcat que gairebé el 50% de l’edifici de l’hospital anirà destinat a l’amplicació i dignificació del geriàtric. Júlia Sala creu que el geriàtric hauria d’anar a la part on ara hi és la clínica. ERC i CiU li han recordat que tècnicament no és possible. Ignasi Mulleras ha dit que s’ha de tenir en compte la finalitat social de l’edifici, i que els beneficis que es generin de cedir espai als comerços s’hauria de destinar a finalitats socials. El PSC voldria portar al màxim nombre de serveis municipals i de la Generalitat a l’edifici i evitar ubicar-hi comerços.

La variant d’Olot, el compromís de tots.

Sobre la variant d’Olot, Josep Maria Corominas ha dit que l’inici de les obres no depèn de l’Ajuntament, però s’esforçaran al màxim. En tot cas, s’ha compromès a treballar perquè al juliol el projecte constructiu estigui aprovat. Júlia Sala també  s’ha compromès a treballar per desencallar la variant, i Mulleras ha afegit que s’ha de respectar els veïns de l’Hostal del Sol, “encara que siguin pocs”. Pel que fa a la plaça de braus, ERC creu que no s’han de fer grans inversions perquè no serien rendibles. El PSC creu que s’ha de reformar la plaça per millorar la seguretat. Opina el mateix el candidat de CiU, Josep Maria Corominas. El PxC ha remarcat la necessitat de reformar els labavos.

La reforma de l’estadi municipal, el deute amb el futbol

Els candidats tombé han abordant la qüestió de la reforma de l’estadi municipal. “S’ha de fer de nou”, ha dit Pere Gómez, “i buscarem les ajudes pertinents per aconseguir-ho”. “Per a nosaltres la prioritat són la reforma dels camps de futbol base i la tribuna de l’estadi”, ha dit Corominas. Mulleras aposta per canviar la coberta i posar seients a totade la graderia. Júlia Sala aposta per fer petites millores, com el candidat del PSC, Josep Guix, que també creu que la prioritat ara és el futbol base.

L’últim minut per demanar la confiança dels electors

Al final del debat, tots els candidats han tingut un últim minut per demanar el vot. Júlia Sala, del PPC, ha demanat una alta participació i s’ha compromès a seguir estant al costat de les persones. “No m’he dedicat a vendre fun”, ha sentenciat. Pere Gómez, d’ERC, s’ha compromès a treballar per la independencia des d’Olot i fer una ciutat millor que potenciï les energies sostenibles. Ha assegurat que l’acompanya un equip prepàrat i que vol un Olot més just i lliure. Ignasi Mulleras, de PxC, ha dit que “tot i que els enemics de la democracia han fet una campanya berruera” contra la seva candidatura, està segur que les urnes s’ompliran de vots per a Plataforma. Ha demanat “acabar amb la casta que ha estat governant Olot durant els últims 36 anys”, i s’ha compromès per treballar per la seguretat als barris i perquè l’alcalde només percebi un sou. També s’ha compromès a parar “la pujada de l’islamisme a la ciutat”. Josep Guix, candidat del PSC, ha assegurat que els membres de la seva llista estan preparats i són propers, i han preparat un programa per millorar el funcionament de l’Ajuntament, perquè treballi les 24 hores al dia i tingui una millor comunicació amb els ciutadans. Josep Maria Coordinas, candidat de CiU, ha demanat als ciutadans que els tornin a fer confiança. “Ens n’hem sortit bé d’aquests anys difícils i tenim el compromís per millorar el benestar de la ciutat i generar llocs de treball. Garantim un bon Govern, transparent i compromès amb el procés per la independència. Podem executar els grans projectes que ens hem proposat. Si vostès volen, seguim”, ha expressat.