El Servei d’Emergències Mèdiques, el SEM, aplicarà el codi d’activació risc de suïcidi a les comarques de Girona a partir de l’estiu

El Servei d’Emergències Mèdiques ha presentat les últimes actualitzacions en codis d’activació, eines assistencials que faciliten la presa de decisions davant de casos d’infart, ICTUS o politraumatismes. S’han debatut a la jornada del SEM de les comarques de Girona celebrada a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. També s’ha presentat el codi Risc Suïcidi, que es vol aplicar a partir de l’estiu a la demarcació.

L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha acollit les novenes Jornades del Servei d’Emergències Mèdiques, on s’han presentat les últimes actualitzacions en codis d’activació que milloren la presa de decisions davant de pacients crítics que pateixen un infart, un ICTUS o politraumatismes. Des de la seva aplicació a Catalunya, el 2006, els centres gironins han efectuat 7 mil intervencions utilitzant aquest codis. Durant aquests anys, i gràcies als codis, els serveis d’emergència han pogut atendre amb un major èxit aquest tipus de pacients.

Tot i així, els codis tenen marge de millora, i això és el que s’ha debatut aquest matí a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. El cap territorial del SEM a Girona, Jaume Heredia, ha explicat que el Departament està treballant en campanyes de sensibilització perquè els ciutadans truquin al 112 en cas de mal al pit, possible símptoma d’infart. També s’està actualitzant el codi per tal que un hospital comarcal pugui activar el sistema en cas d’arribada d’un pacient amb ICTUS, infart o politraumatisme.

Durant les jornades, s’ha anunciat que a partir de l’estiu s’activarà a les comarques de Girona el codi risc de suïcidi després que ja s’aplica a la zona metropilitana. Es tracta d’un sistema d’acompanyament a les persones que puguin tenir propensió al suïcidi. El codi s’ha començat a aplicar després que s’ha detectat un augment de temptatives entre els joves. Segons ha explicat el Director General del SEM, Francesc Bonet, fa dos anys el nombre de morts per suïcidi era d’un 6% respecte de les temptatives, que també van crèixer un 8% més que dos anys abans. Segons Bonet, l’augment de temptatives pot donar-se per la situació de crisi o perquè el sistema de detecció funciona més adequadament.

La jornada del Servei d’Emergències Mèdiques ha estat la primera d’aquesta magnitud organitzada al nou Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. Més de 200 professionals han seguit les jornades de forma presencial o a través de transmissió streaming.

Deixa un comentari