Neixen més de 5.000 cries de cranc de riu que serviran per repoblar els rius Fluvià, Ter i Muga

El cranc de riu de potes blanques és una espècie autòctona greument amenaçada que compta amb la protecció del Life Potamo Fauna. A través d’aquest projecte europeu es van millorar les instal·lacions del Centre de Reproducció del Molí de les Fonts d’Olot, on ara hi han nascut entre 5.000 i 8.000 cries d’aquest cranc que serviran per repoblar les conques fluvials de Girona.

El Centre de Reproducció del Molí de les Fonts d’Olot té nous habitants. Es tracta de més de 5.000 cries de cranc de riu de potes blanques, una espècies autòctona greument amenaçada. Aquestes cries nascudes en piscifactoria serviran per repoblar els rius Fluvià, Ter i Muga. “És difícil saber quants n’han nescut perquè són molt petits, però en funció dels ous que hi havia, poden haver nascut entre 5.000 i 8.000” explica Joan Montserrat, Enginyer forestal Parc Natural Zona Volcànica Garrotxa que puntualitza que a mesures que vagin creixent hi haurà baixes i més de la meitat no podran ser alliberats.

Un mínim de 3 mil exemplars és el que els responsables esperen poder alliberar, una xifra que triplica els exemplars que fins ara es podrien alliberar al riu Fluvià, que voltava el miler de crancs. L’augment de la cria ha estat possible gràcies als treballs de millora que es van fer al centre de reproducció dins el projecte europeu LIFE Potamo Fauna, de conservació de la fauna fluvial. “La diferència aquest any és que hem fet una inversió a nivell de filtres, de manera que ara l’aigua és molt neta i ha de fer que la producció sigui més alta” diu Montserrat. Aquest any, tal com explica, també s’han dividit els crans i s’han posat algunes en laboratori per poder-ne fer un millor seguiment i d’altres a l’exterior com en els anys anteriors per poder veure les diferències en condicions controlades.

Un cop els crancs hagin crescut, els que sobrevisquin s’alliberaran en onze espais de les conques dels rius Fluvià, Ter i Muga. Es preveu que es puguin alliberar a finals de setembre o principis d’octubre.

 

Notícies relacionades:
L’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa rep una subvenció per a continuar amb la sensiblització per la conservació del cranc de riu autòcton al Fluvià
L’ampliació i millora del Centre de Reproducció del Cranc de Riu d’Olot permetrà que neixin 10 vegades més crancs autòctons

x