Miquel Blay i Fàbregas va ser un dels escultors més reconeguts del seu temps i la seva trajectòria li va merèixer ser olotí il·lustre

Entre la llarga llista d’artistes escultors que ha vist néixer la Garrotxa hi ha un nom que destaca per sobre dels altres: Miquel Blay i Fàbregas. Nascut i format a Olot va destacar per realisme idealista de les seves obres i aquesta característica va fer que les seves obres el convertissin en un dels escultors més representatius del moment. Seguint en el nostre viatge que fem habitualment entre els il·lustres d’Olot avui recordem a la figura de Miquel Blay.

Miquel Blay i Fàbregas va néixer l’any 1866 dins d’una família humil. De vuit germans només en Miquel i dos més van arribar a grans. Tot i no comptar amb gaires recursos econòmics, la família Blay va donar suport a les inquietuds artístiques del seu fill. Va passar prop de vint anys a París, on va entrar en contacte amb la línia més moderna de l’escultura internacional del moment. Primer formant-se i després instal·lat professionalment. Aquest temps va ser clau per la formació.

L’any 1906 es va establir a Madrid on, en contacte amb l’art oficial, la seva obra va ser absorbida per un realisme conservador. Va treballar en el retrat, l’estatuària religiosa i va fer nombrosos monuments a Espanya i Amèrica del Sud, que va alternar amb el seu treball amb l’ensenyament artístic. El 1889 va fer el cap de Gegant d’Olot, inspirant-se amb el mosso de can Sureda. Al llarg de seva trajectòria va rebre nombrosos premis i medalles i la seva obra resideix en nombroses exposicions i fons com el del mateix Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Miquel Blay va morir a Madrid el 1936 i a la capella ardent hi van arribar nombroses corones, com la de l’Ajuntament d’Olot, que el va fer ‘fill predilecte’.

Gegant d'Olot03

 

Notícies relacionades:
Joan Teixidor, l’últim il·lustre que s’ha incorporat a la galeria d’olotins és un dels referents literaris de la ciutat
La petjada de Manuel Malagrida segueix vigent avui amb la zona urbana de l’Eixample Malagrida
Olot Televisió recorda a Lliberada Ferrarons, dona il·lustre d’Olot

x