La finalista al Garrotxí de l’Any Elisabet Canalias treballa en l’aterratge d’un robot de la sonda japonesa Hayabusa-2 sobre un asteroide

Una de les finalistes al Garrotxí de l’Any 2014 és l’olotina Elisabet Canalias. L’any 2014 va ser una dels sis enginyers responsables de la trajectòria d’aterratge del robot Philae, de la sonda Rossetta, sobre el cometa 67P/Txuriúmov/Herassimenko. Aquesta va ser la missió espacial més important de l’any. Doctora en Ciència i Tecnologia Aeroespacial en el camp de les matemàtiques aplicades per la UPC, va treballar durant tres anys al centre d’operacions de l’Agència Espacial Euripea, amb seu a Alemanya. Actualment treballa a l’Agència Espacial Francesa, amb seu a Touluse.


A l’entrevista de Les Notícies d’OLOT TELEVISIÓ, Canalias ha explicat els reptes que van comportar els càlculs matemàtics que van haver de fer perquè el robot Philae aterrés al cometa. L’olotina ha explicat que els grans reptes van ser la superfície del cometa i la distància a què es trobava la sonda Rossetta. També ha explicat el projecte més important qn què actualment treballa. S’anomena Mascot, un petit mòdul que ha estat llançat a bord de la sonda Japonesa Hayabusa-2. El 2018, el robot haurà de ser capaç d’aterrar sobre un asteroide

Canalias afirma haver rebut la nominació de finalista al premi Garrotxí de l’Any com una sorpresa, ja que en un principi va pensar que se la convidava per participar com a jurat. Creu que tots els finalistes han fet prou mèrits per merèixer el guardó.

 

Notícies relacionades:
Elisabet Canalias, Marià Clavell i Xevi Verdaguer són els finalistes als premis Garrotxí de l’any 2015
La matemàtica olotina Elisabet Canalias ha estat un dels responsables de l’aterratge del robot ‘Philae’ al cometa 67P/Txuriúmov-Herassimenko

x