L’Agència Pública de Salut coordina equips pediàtrics i segueix més d’un centenar de persones que han estat en contacte amb el menor malalt de diftèria

L’Agència de Salut Pública de Catalunya està coordinant la creació d’equips pediàtrics de l’hospital d’Olot i la Vall d’Hebron de Barcelona per donar el màxim d’informació després que ahir es va fer públic que un nen de sis anys i resident es troba en estat greu per diftèria. Salut està fent el seguiment adient a més d’un centrenar de persones que es calcula que van estar en contacte directe amb l’infant. En aquest sentit, l’alcalde d’Olot en funcions, Josep Maria Corominas, ha volgut transmetre un missatge tranquil·litzador.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya està coordinant les mesures pertinents per informar i fer el seguiment mèdic pertinent després que ahir es va fer públic que un nen de sis anys d’Olot havia contret diftèria, una malaltia infecciosa que no es donava a Catalunya des del 1983. Ahir, professionals de l’hospital d’Olot i el departament de Sant van reunir-se al centre concertat Cor de Maria, on el nen és alumne, per informar de la situació. El departament està fent el seguiment pertinent a més d’un centenar de persones que havien estat en contacte amb el nen, bàsicament, familiars de l’infant, companys de classe i personal sanitari que dijous va atendre’l quan la família va adreçar-se a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. L’Agència de Salut Pública està al seu torn coordinant equips pediètrics amb personal de l’Hospital d’Olot, en coordinació amb la Vall d’Hebron. L’ens també està revisant el calendari de vacunacions. L’alcalde d’Olot en funcions, Josep Maria Corominas, ha transmès un missatge de tranquil·litat a la població. Corominas també ha felicitat el personal de l’hospital olotí per haver detectat una malaltia eradicada a Catalunya des del 1983 i a Espanya des del 1987.

La diftèria és una malaltia infecciosa produïda per un bacteri que genera una toxina molt agressiva. Fonamentalment es transmet per via respiratòria, requerint un contacte proper per al seu contagi. La simptomatologia és variable però freqüentment produeix mal de coll i secreció nasal, inflamació dels ganglis del coll, malestar general i febre. La diftèria també pot presentar la formació d’una membrana que se situa a la faringe i que sagna amb facilitat i complicacions cardíaques i renals, entre d’altres. La forma més efectiva d’evitar la malaltia, segons el Departament de Salut, és mantenir un elevat nivell de vacunació en la població. Actualment, i segons el departament, el 95% dels nens catalans estan vacunats contra la diftèria.

A hores d’ara l’infant està hospitalitzat en estat greu a la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, on està rebent un tractament específic. El medicament per tractar la malaltia ha hagut de ser importat de Rússia.

 

Notícies relacionades:
El psiconeuroimmunòleg olotí Xevi Verdaguer valora els pros i contres de les vacunacions i recorda la possibilitat d’aplicar vacunes drenades
Pediatres i Salut Pública recorden la importància de seguir el calendari de vacunació per evitar malalties com la diftèria
Ciutadans olotins es posicionen a favor de vacunar els fills arran del cas de diftèria

x