L’Agència de Salut Pública de Catalunya confirma que no s’ha detectat cap contagi de diftèria durant el seguiment d’aquests dies

L’Agència de Salut Pública de Catalunya segueix un total de 150 persones de l’entorn del nen d’Olot malalt de diftèria, amb reforç de vacunació i medicació preventiva. De moment, no s’ha detectat cap contagi, i això, segons el director de CatSalut, l’olotí Josep Maria Padrosa, va a favor del seguiment. Padrosa diu que el risc de contagi és ja mínim i l’activitat a l’escola Cor de Maria, d’on el nen malalt és alumne, transcorre amb normalitat.

Des que l’Agència de Salut Pública coordina l’adopció de mesures de control sobre persones que han estat en contacte amb el menor afectat de diftèria, no s’ha detectat cap més contagi. Olot Televisió s’ha posat en contacte amb la direcció del centre concertat Cor de Maria, on el menor afectat és alumne. Assegura que l’activitat al centre educatiu transcorre amb normalitat, i només s’està atent a l’evolució de l’alumne hospitalitzat. L’alcalde en funcions d’Olot, Josep Maria Corominas, també ha confirmat que l’activitat al Cor de Maria transcorre amb normalitat.

El seguiment de l’equip coordinat per l’Agència de Salut Pública consisteix en l’administració de medicació preventiva i reforç de vacunació, per evitar l’aparició de la malaltia en les persones que han mantingut contacte estret amb el menor. El director del Servei Català de la Salut, l’olotí Josep Maria Padrosa, ha assegurat que la probabilitat de contagi és mínima, però que cal esperar encara deu dies per donar per acabat el seguiment.

Per Padrosa, un cop s’ha donat aquesta situació, cal fer una reflexió i analitzar la situació per saber les causes d’aquest contagi.

El 95% dels nens catalans està vacunat contra la diftèria. Des de la detecció del cas de diftèria, el primer que es detecta a Catalunya des del 1983, algunes veus s’han aixecat demanant que es legisli l’obligatorietat de les vacunacions, i fins i tot el conseller de Salut Boi Ruiz s’ha mostrat partidari d’una vacunació responsable i obligatòria. L’alcalde en funcions, Josep Maria Corominas, però, prefereix una altra fórmula.

El sèrum antidiftèric amb què s’està tractant el nen malalt a la Vall d’Hebron prové de Rússia. De moment, l’Institut Català de la Salut no considera primordial tenir en estoc a Catalunya medicaments contra la diftèria perquè creu que els protocols i les comunicacions amb els països que si que en tenen, funcionen perfectament, tal i com s’ha demostrat amb el cas del nen d’Olot.

 

Notícies relacionades:
L’Agència Pública de Salut coordina equips pediàtrics i segueix més d’un centenar de persones que han estat en contacte amb el menor malalt de diftèria
El psiconeuroimmunòleg olotí Xevi Verdaguer valora els pros i contres de les vacunacions i recorda la possibilitat d’aplicar vacunes drenades
Ciutadans olotins es posicionen a favor de vacunar els fills arran del cas de diftèria

x