Els experts en salut detecten cada cop més casos de celiaquia

Cada cop hi ha més casos de persones celíaques o intolerants al gluten. Aquesta realitat se la troben molt sovint els dietistes, com la Mireia Guzmán. Reconeix que a la consulta arriben molts casos de persones que detecten problemes de salut i tenen relació directe amb el gluten. “La malaltia celíaca, amb els símptomes que té són molt amplis i cal fer un bon diagnòstic” i subratlla que “els símptomes en nens petits el cas típic és la diarrea crònica però n’hi ha d’altres com l’abdomen bombat o dolors musculars”.

Guzmán insisteix que és imprescindible llegir correctament les etiquetes dels productes. Els que estan fabricats sense gluten han de portar-ho indicat. Però també és important tenir-ho en compte en aquells que, a priori, són aptes per a celíacs, com podria ser aquest arròs. Si mirem al detall, però, ens adonarem que porta traces de gluten. Per tant, què passa, per exemple, si una persona malalta va a un restaurant? Mireia Guzmán diu que podem trobar aliments sense gluten però “per la seva contaminació creuada acaba contenint petites partícules de gluten que pot afectar a la persona celíaca”. La dietista concreta que la normativa obliga als restaurants a informar dels aliments i emmagatzemar correctament els aliments.

Canviar l’alimentació no és l’únic repte pels celíacs. N’hi ha un altre, i és assumir el cost dels productes sense gluten. Guzmán reconeix que el cost de la cistella de la compra es pot veure incrementat fins a 1.500 euros més a l’any. Anem a un supermercat per comprovar quina és l’oferta de productes per a celíacs i el preu. El responsable de relacions externes del supermercat Mercadona, Santi Mont, garanteix que el cost és el mateix que tenen els productes amb gluten “perquè la nostra estratègia és la mateixa per tot l’assortiment i busquem la màxima qualitat al mínim preu possible”.

Mercadona assegura que acaba d’incorporar 50 referències noves al catàleg d’aliments aptes per a celíacs, fins arribar a les 950 referències. Mont diu que “és una aposta que tenim amb les associacions de celíacs i elles ens traslladen les seves necessitats i nosaltres busquem produir productes sense gluten”.

L’objectiu de Mercadona és arribar als mil productes sense gluten aquest 2015, el que suposarà el 16% del total del seu assortiment d’alimentació. Les superfícies comercials procuren tenir el màxim de productes sense gluten, entre els quals hi ha els que són de temporada, com els gelats.

 

Notícies relacionades:
Augmenta l’oferta de productes sense gluten a Olot com pa, croissants i pizzes procedents directament del forn
Els naturòpates aconsellen netejar de toxines el cos mitjançant depuratius dos vegades a l’any
A partir d’ara els restaurants estan obligats per normativa a informar sobre la composició dels aliments

x