El periodista i historiador olotí Josep Murlà ha rebut el Premi a la Trajectòria Personal

En el marc dels Premis Garrotxí de l’Any també s’ha entregat el Premi a la Trajectòria Personal, un guardó que concedeix la junta del Centre d’Iniciatives Turístiques d’Olot, entitat organitzadora del certamen. Enguany s’ha decidit concedir-lo al periodista i historiador Josep Murlà.

Josep Murlà i Giralt va néixer a Olot l’any 1950. Ha dedicat bona part de la seva vida a la història local i al periodisme de proximitat, i ho ha fet sempre des d’una formació totalment autodidacta. De ben petit, quan estudiava a l’Escola Malagrida d’Olot, ja va mostrar maneres, Hi ha constància que va ser l’encarregat de fer alguna lectura pública, com la del 1963 en homenatge al mestre Antoni Rodeja, amb motiu del Dia del Mestre. Aquell va ser l’últim curs de Josep Murlà com a estudiant. L’any següent va començar a treballar.

La seva trajectòria al setmanari La Comarca d’Olot  va arrancar el 1979, on fins fa ben poc n’ha estat el redactor en cap. En aquesta imatge, es pot veure en Josep, amb el look propi de l’època. Des del setmanari, Murlà ha seguit l’actualitat comarcal durant més de 35 anys.  A més, ha publicat articles i treballs a diverses revistes, com ara Revista de Girona, Bisania, Alimara, Annals del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, (del qual en va ser secretari durant més de 20 anys) en volums de les Assemblees d’Estudis dels Amics de Besalú o al llibre Jornada d’Estudis sobre les terres de Bianya, del 1984. Durant més de tres dècades també va ser secretari dels Amics de la Vall de Bianya.

En el camp de la investigació històrica ha publicat opuscles i llibres, entre els quals destaquen Guia del romànic de la Garrotxa; Gegants i altres entremesos de la Garrotxa; Centenari dels gegants d’Olot; La Principal d’Olot; Alzamora en la història d’un segle; 50 anys d’història del Club Natació Olot o Els bombers d’Olot, 150 anys d’història. Josep Murlà també ha rebut diversos encàrrecs per fer la crònica històrica de comerços de la ciutat com és el cas de la Pastisseria Ferrer  o Can Baldiret. També ha col.laborat a Ràdio Olot i a Ràdio la Vall, de les Preses, i va ser l’encarregat de dirigir i presentar el programa Espais, d’Olot Televisió.

En Josep Murlà ha rebut diversos reconeixement que evidencien el seu compromís amb Olot i la Garrotxa. Amb el treball Goigs, costums tradicionals de la Vall de Bianya va obtenir el Premi Matilde de Balle dels onzens Premis Ciutat d’Olot. Va ser distingit amb el Memorial Josep Canadell 2008, del Rotary Club Olot-Garrotxa o el Memorial Ramon Sala i Canadell del 2010, dels Amics de l’Alta Garrotxa. El mateix any va rebre la distinció honorífica que atorga cada dos anys la parròquia de Sant Esteve d’Olot.

El 2012 en Josep va rebre un dels premis més importants que es concedeixen a la ciutat, les Ales a la Cultura, que concedeix l’Ajuntament d’Olot a les persones o entitats que s’han distingit per la seva trajectòria, les seves actituds, els seus actes o altre mèrits a favor de la cultura local. El va rebre en reconeixement a la seva tasca com a redactor en cap del setmanari La Comarca d’Olot, i pel seu compromís en la recerca  històrica de la Garrotxa.

El guardó l’ha rebut per la seva contribució a la recerca i la divulgació de la història local i comarcal; pel seu compromís amb el periodisme de proximitat, i per ser un referent en l’àmbit cultural. OLOT TELEVISIÓ emetrà, la setmana vinent, un programa especial que recollirà els millors moments dels premis.

 

Notícies relacionades:
L’olotina Elisabet Canalias rep el Premi Garrotxí de l’Any per la seva participació en un projecte històric de l’Agència Espacial Europea
Wattia Innova guanya el Premi a la Millor Iniciativa Empresarial del 2014 dels Premis Garrotxí de l’Any
La Fundació Tommy Robredo rep el Premi a la Millor Iniciativa Social dels Premis Garrotxí de l’Any