La Nit del Garrotxí de l’Any ha homenatjat a ‘Els Corbs Negres’ i ‘Els Volcànics’, dos grups dels seixanta que van triomfar a Olot

Els Premis Garrotxí de l’Any han tingut un record per la música, la que s’escoltava els anys 60 i interpretaven dos grups garrotxins, ‘Els Corbs Negres’ i ‘Els Volcánics’. Fa 50 anys aquesta era la música que s’escoltava a les sales de ball. Eren els anys 60, el temps de la minifaldilla, del moviment hippie o dels Beatles. Al mateix moment que a Anglaterra la Beatlemania començava a arrasar, a la Garrotxa naixia el primer grup amb un nom català, ‘Els Corbs Negres’. Xevi Serra, a la bateria; Joan Rodà a la guitarra i l’òrgan; Josep Maria Codinach a la guitarra solista i Samuel Vilanova a les veus, van ser les ales del grup. ‘Els Corbs Negres’ va ser un dels conjunts musicals habituals en les matinals de la Societat Indústria i Comerç i en les anomenades misses “yé-yé”, que omplien l’església dels Caputxins. Més tard, es van anar incorporant al grup Josep Colomer, a la guitarra rítmica i saxo; Joan Codina al baix elèctric i trombó de vares i Marcel Joan a la veu. ‘Els Corbs Negres’ va causar sensació, reconeguts amb el primer premi del Festival de Sant Joan les Abadesses i el segon en el Festival de Figueres. La qualitat en la interpretació els va portar a actuar al costat dels grups més importants del moment, a les millors sales de festes.

Cinc anys després del naixement d’”Els Corbs Negres”, el 1967 emergia un altre grup en el panorama musical olotí: ‘Els Volcànics’, descendents de ‘Los Volcánicos’, que aquell any van catalanitzar el seu nom. Santi Soldevila a la guitarra baixa; Sabino Ballesteros a la rítmica; Jaume Comellas a la guitarra solista; Josep Dilmé als teclats; Manel Padilla a la percussió i Ramon Molas a la veu, interpretaven les seves cançons d’una manera molt característica, fet que els va donar molta popularitat. ‘Els volcànics’ era un grup habitual a les festes majors i van participar en diversos festivals de música.

Els volcanics

El seu repertori es basava en la música pop del moment, destacant les versions de Creedence Clearwater Revival, Santana i els Beatles. A més d’”Els Corbs Negres” i “Els Volcànics”, la Garrotxa va veure néixer altres grups a les dècades dels 60 i 70 com, per exemple, The Rhinos, The Chirp’s, Los Buitres, Els Llunàtics i Aquàrium, tots amb un ampli recorregut al món musical de l’època.
Aquella música va arrelar profundament en la societat del moment. Moguts encara per aquell ritme, aquestes formacions van emergir de nou, al cap de 30 anys de la seva dissolució, gràcies al concert Tots som Pop, organitzat per Ràdio Olot i dirigit per Jordi Sellas, durant les Festes del Tura del 1990. D’aquell concert en va sorgir l’associació FANS, Fent Amics Nostàlgics dels Seixanta.
Amb gairebé 300 socis, l’entitat promou diverses activitats al llarg de l’any com Escala en Hi-Fi, que recorda els èxits de l’anomenada ‘dècada prodigiosa’.

 

Notícies relacionades:
L’olotina Elisabet Canalias rep el Premi Garrotxí de l’Any per la seva participació en un projecte històric de l’Agència Espacial Europea
El periodista i historiador olotí Josep Murlà ha rebut el Premi a la Trajectòria Personal
Wattia Innova guanya el Premi a la Millor Iniciativa Empresarial del 2014 dels Premis Garrotxí de l’Any

x