L’olotina Elisabet Canalias rep el Premi Garrotxí de l’Any per la seva participació en un projecte històric de l’Agència Espacial Europea

L’olotina Elisabet Canalias ha rebut aquesta nit el Premi Garrotxí de l’Any, en el marc dels premis que promou el Centre d’Iniciatives Turístiques d’Olot, el CIT.

Elisabet Canalias i Vila va néixer a Olot l’any 1979. Matemàtica, doctorada en Ciència i Tecnologia Aerospacial, en el camp de les matemàtiques aplicades, per la Universitat Politècnica de Catalunya, va treballar durant tres anys al centre d’operacions de l’Agència Espacial Europea, a Darmstadt, Alemanya. Ara, treballa a l’Agència Espacial Francesa, amb seu a Toulouse, França.

L’any passat va aconseguir, juntament amb sis enginyers més, una fita que va donar la volta al món: aterrar el mòdul ‘Philae’ sobre un cometa que es troba a 500 milions de quilòmetres de la Terra. Una operació inèdita de l’Agencia Espacial Europea, en ser la primera vegada que un aparell creat per l’home es col·locava damunt del nucli d’un cometa. L’operació no va ser gens fàcil. Després de deu anys de viatge, el mòdul d’investigació ‘Philae’ es va desprendre de la nau ‘Rosetta’ en caiguda lliure i va desplegar les potes per subjectar-se a la superfície de l’astre, un trajecte que va durar unes set hores a una velocitat de 18 centímetres per segon. Va ser un èxit, i tot i que el robot va rebotar i es va desplaçar un quilòmetre, va poder funcionar i enviar dades científiques.  Si no hi ha cap contratemps,  és previst que la missió de Rossetta es pugui allargar fins a principis del 2016.

Elisabet Canalias ha rebut el guardó per ser un dels sis enginyers que van aconseguir la fita històrica d’aterrar un mòdul no tripulat sobre la superfície d’un cometa, i per l’èxit que això suposa per l’Agència Espacial Europea. OLOT TELEVISIÓ emetrà, la setmana vinent, un programa especial que recollirà els millors moments dels premis.

 

Notícies relacionades:
El periodista i historiador olotí Josep Murlà ha rebut el Premi a la Trajectòria Personal
Wattia Innova guanya el Premi a la Millor Iniciativa Empresarial del 2014 dels Premis Garrotxí de l’Any
La Fundació Tommy Robredo rep el Premi a la Millor Iniciativa Social dels Premis Garrotxí de l’Any

x