El nombre d’estudiants universitaris de grau de la Garrotxa ha baixat en 260 alumnes en els últims cinc anys i se situa a nivells del 2003

La crisi econòmica està afectant a les matriculacions als estudis universitaris de grau. És el que conclou l’estudi de la Fundació d’Estudis Superiors, que per onzè any consecutiu ha analitzat el comportament dels estudiants universitaris de la Garrotxa. Cau el nombre d’estudiants a les universitats, però l’estudi constata que també baixen els estudis a distància.

El nombre d’estudiants universitaris de grau de la Garrotxa ha baixat fins a 1.176 alumnes, 260 menys que fa cinc anys, i se situa a nivells del 2003. Són les dades de l’estudi elaborat per la Fundació d’Estudis Superiors. Els estudis a distància, que van tenir una tendència a l’alça fins al curs 2009-2010, s’han reduït a més de la meitat durant aquest curs. El nombre d’estudiants d’aquest últim curs ha anat a la baixa malgrat que per al còmput s’han afegit per primera vegada els estudiants que acullen l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques, la Universitat Abad Oliva, la Internacional de Catalunya i la Ramon Llull. La FES ho atribueix als efectes de la crisi econòmica, l’increment de taxes, el canvi en el pla d’estuids o l’entrada de la normativa europea.

La Universitat de Girona torna a ser la més escollida amb 510 alumnes. Aquesta, tot i així, és la dada més baixa que la FES registra des que va iniciar l’estudi fa 11 anys. El nombre d’estudiants de la UVIC es manté estable amb 81. Quant a les branques d’estudis escollides, un 40% es decanten per les ciències socials i jurídiques, amb Administració i Direcció d’Empreses com a capdavantera dels estudis escollits pels universitaris garrotxins. Està representada per 74 estudiants. La segona branca més escollida és la de Ciències de la Salut amb un 20,01% dels estudiants. Medicina, amb 51 estudiants, és el quart grau més escollit entre tots els universitaris de la Garrotxa. La branca d’enginyeria i arquitectura és la tercera més a molt poca distància. L’enginyeria informàtica és la que rep més matrícules. Un 12% escullen la branca l’Arts i humanitats. Aquí cal mencionar l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot. Amb una setantena d’alumnes de grau, el centre continua sent un pol d’atracció de comarques veïnes. Per últim, les ciències només atrauen el 6,6% dels universitaris garrotxins.

La FES s’ha centrat en els estudis universitaris de grau, més fàcilment comparables que l’oferta als centres pel que fa a la formació contínua, títols no oficials i títols propis, màsters, postgraus i doctorats. L’estudi acaba apuntant que a la Garrotxa la població segueix apostant per la formació contínua, cosa que la Fundació considera que s’ha de potenciar perquè el coneixement repercuteixi en el territori.

 

Notícies relacionades:
La consellera d’Educació Irene Rigau assegura que a Olot “tota persona que ho desitgi tindrà plaça” en una llar d’infants
La FES organitza 4 dels seus cursos d’estiu conjuntament amb diferents universitats catalanes