Generalitat i Diputació de Girona presenten un nou model de coordinació d’emergències psicològiques a la demarcació

Generalitat, Dipsalut i el SEM han presentat un pla que porten a terme des de fa 2 anys que serveix per organitzar els serveis d’emergències psicològiques en casos com catàstrofes o accidents a la demarcació de Girona.

El Servei d’Emergències Mèdiques, el Dipsalut i Generalitat han tirat endavant un programa per saber com s’han d’organitzar els serveis, en l’àmbit d’emergències psicològiques, davant situacions com catàstrofes, accidents o casos de violència de gènere, entre altres circumstàncies excepcionals. L’objectiu, és establir un model organitzatiu que permeti coordinar tots els dispositius d’atenció i suport psicològic de la demarcació de Girona. “Trobem la manera de coordinar-los i quan es produeix una emergència en aquest sentit tots els elements poden actuar positivament aprofitant la sinèrgia” explica Albert Ballesta, director de Serveis Territorials d’Interior a Girona.

El programa es va posar en marxa fa dos anys i s’ha activat 57 vegades atenent unes 400 persones. La novetat, en aquest pla, és que l’atenció psicològica no és tan sols puntual, sinó que va més enllà, tal com indica Jaume Heredia, director territorial del SEM de Girona: “No fem una intervenció puntual a algú que té una necessitat en aquell moment sinó […] que fem una intervenció continuada en els pacients”

A Girona s’ha activat en casos com els incendis de l’Alt Empordà i recentment per atendre familiars de les víctimes de l’accident aeri de Germanwings. “A les comarques gironines vam fer 8-10 intervencions a familiars de les víctimes a domicili” explica Heredia. Qui lidera en tot moment les actuacions han reconegut que són els equips del SEM, tot i que tots els dispositius aniran coordinats.

 

Notícies relacionades:
Prop de 43.000 gironins s’han beneficiat del programa Salut i Crisi del Dipsalut
El Dipsalut destinarà 700.000 euros a la creació de llocs de treball dins el programa Salut i Crisi