La coca de Sant Joan clàssica i sense farciment continua sent la més demandada tot i que també guanya adeptes la de llardons amb pasta fullada

Les pastisseries preparen la coca de Sant Joan. Tot i que entre els consumidors està arrelant la coca de llardons amb pasta fullada, la clàssica de massapà, fruites i pinyons, sense cap farciment, continua sent la més demandada. L’evolució del dolç és lenta i se circumscriu a la tradició.

<

La coca de Sant Joan va ser incorporada dins de la celebració de la revetlla a la segona meitat del segle XIX. Llavors era una coca rodona amb forat al mig, una forma similar al símbol del disc solar, en honor al solstici d’estiu. Ho recull Joan Amades en el Costumari Català. Actualment, la tradició demana que la forma de la coca sigui canònica, és a dir, el doble de llarga que d’ampla, i amb els angles arrodonits. Si al XIX d’acompanyava amb vi dolç o ranci, ara se sol fer amb cava. D’uns anys cap aquí, però, l’evolució de la coca de Sant Joan ha estat mínima. La clàssica porta massapà, pinyons i fruita confitada. Es pot demanar farcida de crema, nata, trufa o cabell d’àngel. La més demandada, però, continua sent la que no porta farciment. Els pastissers, però, fan notar que darrerament la coca de llardons amb pasta fullada està guanyant adeptes entre els consumidors. El que mai no varia ni variarà massa respecte de la coca de Sant Joan és la seva demanda. El dolç és una menja indispensable per Sant Joan, no falta a cap taula on se celebra la revetlla.

Notícies relacionades:

Turisme Garrotxa preveu un 50% d’ocupació de mitjana a la comarca durant la Nit de Sant Joan

Els venedors de pirotècnia demanen gaudir dels petards amb seguretat

Els pastissers i responsables d’establiments de pirotècnia tenen bones perspectives de vendes de coques i petards amb motiu de la revetlla de Sant Joan

x