El nou conill del barri del Carme manté l’estètica original però és més còmode pels portadors

El conill era una de les poques figures de la faràndula que encara no s’havia replicat des de la seva creació original a finals dels anys 40. Ahir a la tarda, vigília de l’inici de les festes del barri del Carme, es va presentar la nova figura, feta de fibra de vidre, i que pesa, només, 20 quilos.

Saltar, ballar i moure’s amb més comoditat és el que permet la nova figura del conill de la faràndula olotina. És una rèplica de la figura original, amb poques diferències estètiques, però molt diferent estructuralment. Així doncs, es manté gairebé intacte la imatge del conill però millora substancialment la comoditat dels balladors.

“Les millores han consistit sobretot en les potes i en la pintura” explica a Olot Televisió Àngel Rigall, artista i creador del conill, i que al anar afegint guix als peus a causa del desgast, havien perdut gairebé tota la seva forma. Amb la pintura remarca que antigament el conill era clar i han cregut convenient tornar a aquesta tonalitat, però que amb el temps s’enfosquirà. Tavi Algueró, també artista i creador del conill, comenta que a part de millores estètiques, “es pot bellugar molt més bé a la hora de ballar”. Rigall afegeix que “a part de pesar menys, ocupa menys espai a dins”, ja que té una estructura de vímex i no necessiten estructura, només els dos pals per poder-lo sostenir.

Ja fa uns anys que l’ajuntament volia remodelar la figura. “Replicar una d’aquestes peces té un cost important” d’aproximadament 5.000 euros explica Josep Berga, regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot. Enguany s’ha materialitzat gràcies a la iniciativa de la penya ‘Els Morruts’ que van voler participar de la remodelació, aportant gairebé el 50% del cost, ja que és una de les figures que la penya porta durant la cercavila de les Festes del Tura.

La creació de la nova figura no significa, però, que l’original s’hagi de jubilar. Mentre la figura es pugui treure al carrer, podrà seguir participant de les activitats habituals, sí així ho volen els portadors. Per tant, la nova figura del conill es podrà veure segur durant la cercavila de les Festes del Tura amb ‘Els Morruts’. Es manté la incògnita de si, aquesta tarda en la cercavila de les festes del barri del Carme, s’estrenarà la figura nova o es donarà continuïtat a l’original.

 

Notícies relacionades:

Albert Guinovart presenta amb la GIOrquestra la seva adaptació per orquestra de la música de la faràndula olotina al Teatre Principal

 

x