El jaciment prehistòric de la Dou de la Vall d’en Bas podria ser un dels més importants de la península Ibèrica

Aquest dijous al vespre s’ha presentat en societat la feina que un equip d’arqueòlegs i estudiants de diverses universitats estan fent al jaciment de La Dou, a la Vall d’en Bas. Des de mitjans dels anys 2000 hi han estat treballant, tot estudiant primer un poblat neolític i ara, un de l’edat de bronze.

Sota el sol i la calor d’un estiu que no perdona, un equip de vint i pocs arqueòlegs treballa al jaciment de La Dou, prop de Sant Esteve d’en Bas des de fa unes setmanes. Actualment excaven en un fossat d’un poblat de finals de l’edat de bronze, tot i que inicialment, el 2004, quan van començar les excavacions, ho van fer pel poblat neolític que hi ha just al costat. Un dels objectius principals és conèixer com era la vall en aquells temps, com s’adaptaven els habitants a l’entorn i quina influència va tenir l’ésser humà sobre el paisatge.

Tot i la presència de més jaciments de l’època a la Vall i també en altres indrets de la Garrotxa, convé destacar la importància d’aquest en concret. S’hi han trobat estructures com fogars, restes òssies d’animals domèstics com bous o cabres, restes ceràmiques, objectes de bronze i ornaments i bracalets de lignit, a més de fustes carbonitzades que eren part de palissades o altres fustes de combustió. Els investigadors seguiran acudint a La Dou per excavar altres zones als estius fins, almenys, el 2017.