El risc per incendi forestal a la Garrotxa es baix amb zones de perill moderat a Riudaura i Sant Feliu de Pallerols

L’incendi que es va declarar ahir al migdia a Òdena ja ha cremat un miler d’hectàrees.  El foc es va declarar ahir al migdia i des de llavors ha avançat ajudat per la poca humitat i el vent de ponent que bufava ahir. Aquest és el primer gran incendi que hi ha a Catalunya aquest estiu, i arran de la gran quantitat de dotacions que s’han desplaçat fins a la zona, es va activar en fase d’alerta el Pla d’Emergències per incendis forestals a Catalunya, l’Infocat, i es recorden les mesures preventives que s’han de prendre quan es va a zones forestals com ara no encendre foc ni cremar deixalles, no llençar burilles enceses i fer barbacoes només en aparells homologats. A la Garrotxa, el risc per incendi forestal és baix afavorit per les pluges i ruixats que van caure la setmana passada.

El centre de comandament avançat, situat a tocar del poliesportiu d’Òdena a l’Anoia, no ha parat la seva activitat durant tota la nit coordinant les actuacions dels mitjans que treballen des d’ahir diumenge per extingir l’incendi iniciat al Km. 72 de la carretera c-37-Z. La jornada d’avui ha començat marcada per la meteorologia: la humitat era avui més elevada que ahir i facilitava, en aquest sentit, les tasques d’extinció, fins i tot una fina pluja ha fet acte de presència en zones properes a la ubicació del foc ; la densa boira i el fum ,però, han dificultat l’enlairament dels mitjans aeris que tenien previst reprendre la seva actuació a trenc d’alba i ho han hagut de fer de forma molt esglaonada durant el matí. Els 139 mitjans terrestres si que han pogut seguir amb la seva tasca que no han abandonat durant tota la nit.

Des del municipi d’Òdena la nit s’ha viscut de forma intensa i també l’inici de la jornada d’avui que ha rebut, de nou, desenes de voluntaris disposats a preparar entrepans i habituallament per als professionals i voluntaris desplaçats a primera línia de foc. Des de l’Ajuntament Francisco Guisado alcalde d’Òdena, en declaracions aquest matí a la Xarxa de Comunicació Local, afirmava que ja ha pogut parlar amb alguns dels veïns afectats.

Atès que continuen les tasques d’extinció, es manté la petició d’evitar els desplaçaments a la zona de l’incendi per facilitar les tasques dels operatius i evitar situacions de risc