L’església de Sant Esteve ha acollit aquest dimarts al migdia el funeral del pintor universal Xavier Carbonell

Aquest migdia s’ha oficiat a l’església de Sant Esteve d’Olot el funeral pel pintor Xavier Carbonell, un dels artistes catalans amb més projecció internacional. L’ofici ha concentrat centenars de persones en una cerimònia on també ha tingut presència la música, una de les múltiples passions de l’artista. Avui, personalitats del món polític, social i cultural, recorden l’empremta que el pintor olotí ha deixat a la ciutat i el món.

Xavier Carbonell ha estat un dels artistes catalans amb més projecció internacional. Va començar a pintar de ben petit. El seu primer mestre va ser el seu pare, Lluís Carbonell. Format a l’Escola de Belles Arts de la capital de la Garrotxa, va començar pintant paisatges, seguint l’estela de la coneguda escola olotina. Ben aviat, però, es va deixar portar per camins més experimentals, marcats per l’ús del color, la llum i l’optimisme. Va passar del paisatge a la figura femenina, les visions interiors i la natura morta.

Xavier Carbonell va pintar més de 1.700 quadres al llarg de la seva trajectòria. Tot i que sempre va estar molt vinculat a la seva terra, Carbonell va passar una llarga estada fora de Catalunya. París li va servir per ampliar experiència. Aviat va sumar altres destins, com Nova York o Singapur. Això ha fet que hagi exposat a galeries importants d’arreu del món. Els paisatges urbans que pintava, inspirats en els seus nombrosos viatges, mostraven una especial atracció per ciutats com Nova York, Venècia, Amsterdam, Roma, Bangkok o Singapur. Hi ha obres seves al Museu Comarcal de la Garrotxa però també al Palau Nacional de Belles Artes de Mèxic i a les seus de la Unesco i el Comitè Olímpic Internacional de Lausana.

Profeta a la seva terra, Xavier Carbonell va ser ampliamente reconegut també a la Garrotxa. El 2007 va rebre el premi Garrotxí de l’Any de mans del llavors príncep Felip de Borbó. A finals de gener d’aquest any, Olot va inaugurar una exposició retrospectiva de la seva obra, sota el títol ‘Xavier Carbonell, una vida lligada a l’art’. La mostra, que va estar-s’hi fins a l’abril, proposava un repàs als principals temes que han inspirat l’artista al llarg de la seva trajectòria: els paisatges, l’arquitectura urbana, la figura femenina i els bodegons.

El funeral de Xavier Carbonell s’ha oficiat aquest migdia a l’església de Sant Esteve, on hi ha assistit centenars de persones del món de l’art, la cultura, la política i la societat, que han volgut dir l’últim adéu a un dels artistes olotins amb més projecció internacional.

 

Notícies relacionades:
Mor l’artista olotí Xavier Carbonell a l’edat de 73 anys
L’art de Xavier Carbonell torna a Olot amb una exposició retrospectiva a la Sala Oberta de l’Hospici

x