Els oportuns episodis de pluja redueixen la sequedat en un dels estius més càlids a la Garrotxa

Fins ara, els importants episodis de pluges que ha tingut la Garrotxa en moments precisos han compensat la intensa calor del juliol i han resultat bons per als camps de la comarca. Juliol ha estat un dels mesos més càlids de l’històric d’anys registrats a la Garrotxa. Per als propers mesos, s’espera una tònica similar: temperatures per sobre del normal amb episodis de pluja que trencaran la sensació de calor.

Aquesta fotografia correspon al mes d’agost del 2003. Mostra la roureda propera a l’ermita de l’Esperança de la Canya. Molts dels arbres es mostraven secs. Aquesta altra imatge és d’ahir. Tot i les temperatures elevades, la humitat d’enguany, propiciada per alguns episodis importants de pluja, ha fet disminuir la sequedat als boscos. La temperatura mitjana del passat mes de juliol a Olot i els municipis veïns de la Vall d’en Bas i la Vall de Bianya ha estat de 24,5 graus, dos per sobre de l’habitual. La temperatura registrada fa del juliol del 2015 un dels més càlids de la història a la Garrotxa des que es tenen dades. Només el superen lleugerament els juliols del 1985 i el 1994. No obstant això, les pluges de finals de juny i de juliol han ajudat a apaivagar la sensació de calor. Al juny es van recollir 200 mil·lilitres, mentre que a finals de juliol s’han recuperat més de 100 mil·lilitres a molts llocs de la comarca.

I a partir de la segona quinzena d’agost, la tònica serà la mateixa que fins ara: temperatures per sobre del normal, sense arribar a ser extremes, amb episodis de pluja que ajudaran a fer-les baixar; una situació que s’allargarà fins al setembre. El comportament de les precipitacions resulta, de moment, propici per a cultius com els de blat de moro i els de fesol.

Notícies relacionades:

Els Agents Rurals alerten del risc d’incendi després de l’onada de calor, que ha secat la superfície forestal de la Garrotxa

Una tempesta d’aigua i calamarsa deixa 23 litres en només mitja hora i dóna un petit respir a l’onada de calor