Besalú posarà en marxa un centre d’interpretació permanent amb mostres arqueològiques i documents històrics del municipi

A Besalú, l’ajuntament està adequant dues sales de la Cúria Reial per instal·lar-hi un mostra arqueològica. L’objectiu de l’adequació d’aquests espais del municipi és la posada en marxa d’un centre d’interpretació permanent amb mostres arqueològiques i documents històrics de Besalú.

El centre d’interpretació pretén ser un recull de la història de la població, des dels seus orígens, a la prehistòria, fins al dia d’avui. Tal com explica l’arqueòleg Joan Frigola, coordinador d’aquest projecte, aquest té una doble finalitat. Per una banda, oferir un atractiu turístic més al municipi però per l’altra, vol donar a conèixer als mateixos besaluencs tot el que s’ha descobert de l’història del poble en les excavacions que s’hi duen a terme. Frigola explica que ja fa 100 anys que es documenten excavacions a Besalú, però sobretot en els darrers 20-25 anys s’han intensificat. “D’aquestes excavacions han sortit moltes peces que els habitants casi no han pogut veure” diu Frigola, que afegeix que la mostra servirà per saldar “aquest deute històric” i mostrar peces singulars que fins ara estan dipositades al Servei d’Atenció als Museus de la Generalitat com ara gerres de l’època romana o urnes cineràries del bronze final (que tenen més de 2.500 anys d’antiguitat).

La cessió de les peces per part d’aquest organisme serà de forma temporal per cinc anys, però es podrà anar renovant. Aquest és un projecte que està en fase inicial i es preveu que es pugui inaugurar a mitjans del 2016. Ara mateix, s’està treballant per habilitar l’espai, s’estan restaurant les peces que s’hi podran veure, s’està recopilant i redactant la informació que es traduirà a diversos idiomes per atendre la demanda turística de Besalú.