La Generalitat declara la Via del Capsacosta de Bianya com a Bé Cultural d’Interès Nacional

La Via del Capsacosta que uneix la Vall de Bianya amb Sant Pau de Segúries ha estat declarada com a Bé Cultural d’Interès Nacional. El municipi garrotxí espera que aquesta distinció atregui més visitants a una zona d’un alt interès arqueològic i paisatgístic, a banda de poder rebre subvencions per conservar la via en condicions.

La Generalitat de Catalunya ha declarat la Via Romana del Capsacosta com a Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria arqueològica. Aquest brancal de l’antiga Via Augusta, de prop de 2.000 anys d’història, passa a formar part dels béns més rellevants del patrimoni cultural català, amb la categoria més elevada de protecció. L’Ajuntament de la Vall de Bianya es mostra satisfet d’aquesta resolució, i espera que la nova categoria serveixi per obtenir ajuts per conservar millor el recorregut, així com per atraure nous turistes al municipi.

El principal motiu per la catalogació de la Via com a Bé Cultural d’Interès són les restes arqueològiques que es poden veure al llarg dels vuit quilòmetres de recorregut de la via, amb diferents mostres d’enginyeria com punts de clavagueram o passeres utilitzades per salvar els diferents pendents de la zona. La via del Capsacosta de la Vall de Bianya s’afegeix a la torre de la Vall del Bac i la torre de Sant Pere com a elements del municipi declarats com a Bé Cultural d’Interès Nacional.