La participació al programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte a la Garrotxa és de gairebé el 57%

Gairebé 2.400 persones ja han participat al programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte a la Garrotxa. Fins al moment s’han enviat les invitacions a les regions sanitàries de Sant Joan les Fonts, la Vall d’en Bas i Besalú i queda pendent només Olot, on es començaran a enviar les invitacions a partir de dilluns.

Des de que al gener es va posar en marxa el programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte a la Garrotxa ja han estat 2.397 persones les que han participat. En total s’han enviat més de 4.600 invitacions per correu postal a tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys de les regions sanitàries dels ABS de Sant Joan les Fonts, la Vall d’en Bas i Besalú. Així doncs, el percentatge de participació ha estat superior al 50%.

Per regions sanitàries, en la que més persones hi han participat és la de la Vall d’en Bas, que a més d’aquest terme municipal inclou les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols i Sant Aniol de Finestres. Aquí la participació ha estat de gairebé el 57% amb 915 persones que s’han fet la prova de les 1.600 cartes que es van enviar entre els mesos de març i maig.

A la regió sanitària de Besalú, que engloba també Argelaguer, Beuda, Maià de Montcal, Montagut i Oix, Sales de Llierca, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca i Tortellà, és la darrera en la que es van enviar les cartes de recomanació entre els mesos de maig i juny i ja s’han fet la prova 795 persones de les 1.595 persones convidades. Això representa gairebé un 50% de participació.

Finalment a la regió sanitària de Sant Joan les Fonts hi han participat el 48,76% de les 1.409 persones d’entre 50 i 69 anys a les que es va enviar la invitació entre els mesos de gener i març.

A la Garrotxa només queda pendent d’enviar les cartes de recomanació a la regió sanitària d’Olot, que és la més gran amb gairebé 9.500 persones del rang d’edat del programa. Aquesta regió inclou també les poblacions de Les Preses, Riudaura i Santa Pau. L’enviament de les cartes començarà dilluns i es podran rebre fins al desembre.

El programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte recomana per carta postal el cribratge d’aquest càncer a tots els homes i dones entre 50 i 69 anys mitjançant la prova de detecció de sang oculta en femta. Aquest és recomanable ja que la malaltia és asimptomàtica fins que està molt avançada.

La Garrotxa va ser una de les àrees on abans es va iniciar aquest programa que el setembre s’amplia a tot Girona a aquelles regions sanitàries on encara no s’havia iniciat: el Gironès, el Pla de l’Estany, la Selva, l’Alt Empordà i l’Alt Maresme. Aquest mateix mes també s’ampliarà a diferents territoris de la regió sanitària de Barcelona.

 

Notícies relacionades:
El Rotary Club Olot Garrotxa recapta 45.000 euros en un sopar benèfic pel programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte
Envien les primeres invitacions a la Garrotxa per participar al programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte
Els hospitals de la Garrotxa, Osona i Ripollès inicien el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte