Els ajuntaments de capitals de comarca de Girona coordinen esforços per oferir una acollida de qualitat als refugiats

La Sala de Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Girona va acollir ahir una trobada en la qual van assistit els regidors dels ajuntaments d’Olot, Banyoles, la Bisbal d’Empordà, Figueres, Girona, Ripoll i Santa Coloma de Farners. Puigcerdà també s’ha sumat a la iniciativa, tot i que ahir va excusar la seva assistència. A la trobada s’ha acordat presentar mocions als respectius ajuntaments, instar l’estat espanyol perquè transfereixi els recursos europeus per gestionar l’acollida, i fer una aportació econòmica al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

La trobada mantinguda ahir entre regidors de les capitals de comarca a l’Ajuntament de Girona tenia com a objectiu treballar amb prou temps per establir un mecanisme coordinat a l’hora de gestionar l’acollida de refugiats. També va servir per comptabilitzar amb quins recursos compta cada capital de comarca. Entre els acords d’aquesta primera trobada, destaca el de demanar a l’estat espanyol que transfereixi als municipis els recursos europeus pertinents per tal de poder tenir major capacitat de gestió i oferir una acollida de qualitat. Amb aquests recursos, el regidor de Benestar Social de l’Ajuntament d’Olot, Josep Berga, ha dit que es farà tot el possible per oferir una acollida de qualitat als refugiats, fins i tot llogar pisos si fos necessari.

A la reunió, els municipis també van acordar realitzar una aportació econòmica al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per tal de col·laborar en l’assistència en les rutes de fugida i en el suport als municipis de la ruta. En aquest sentit, s’ha proposat presentar als respectius Plens municipals la moció impulsada per l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. El regidor de Benestar de l’Ajuntament d’Olot ha dit que tots els olotins que vulguin acollir famílies de refugiats a casa seva durant un període de 24 mesos (el temps que es calcula per a la seva adapatació a la nova societat), poden adreçar-se a l’Ajuntament i els n’informaran convenientment.

S’espera que els refugiats arribin d’aquí a tres mesos. Per això, s’ha decidit crear un grup de treball format per tècnics dels diferents municipis per treballar en l’establiment de mecanismes comuns d’acollida i estada. Cal preveure les condicions de l’acolliment, coordinar les aportacions ciutadanes i redactar un document per a totes les famílies que es mostrin voluntàries per fer l’acolliment perquè sàpiguen com actuar a cada moment.

 

Notícies relacionades:
UCFR demana el suport de tots els municipis de la comarca en la crisi dels refugiats mentre que l’Ajuntament d’Olot i Riudaura s’ofereixen a acollir-ne