Troben dos ruscs de vespa asiàtica al jardí d’un mas de Santa Pau

S’han detectat dos ruscs de vespa asiàtica al jardí d’un mas de Santa Pau. Des de l’estiu ja s’han detectat com a mínim vuit vespers a la Garrotxa i és la primera vegada que es detecten al municipi ruscs d’aquesta espècie invasora i depredadora d’abelles autòctones.

És la segona vegada en dues setmanes que es detecta un rusc de vespa asiàtica en el jardí del Mas Gallard, ubicat al barri de les cases noves de Santa Pau. El primer vesper es va trobar el passat dissabte 29 d’agost una tanca amb arbustos del jardí. Va ser retirat i destruït el 3 de setembre. El segon es troba dalt d’un arbre del jardí. Els agents rurals preveuen retirar-lo aquest proper cap de setmana. És la primera vegada que es detecten ruscs de vespa asiàtica a Santa Pau. Des de l’estiu se n’han trobat com a mínim vuit a la Garrotxa.

A Catalunya, des del 2012, la tendència de deteccions d’exemplars i ruscs de vespa asiàtica ha experimentant un creixement molt important, segons les dades facilitades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. El 2013 es van trobar un total de 12 exemplars de vespa asiàtica a Catalunya i es van destruir 4 vespers, dos d’ells a la Garrotxa. L’any passat, la xifra va ascendir a 50 exemplars detectats i 18 vespers destruïts pel Cos d’Agents Rurals. A la Garrotxa van trobar-ne un total de 5. El Departament preveu que aquest any la detecció de vespers es dupliqui o tripliqui. Fins a data d’avui, s’han destruït un total de 9 vespers a les comarques de Girona. L’única comarca de la demarcació on encara no s’ha detectat cap vespa velutina fins la data és el Baix Empordà. A la Garrotxa i l’Alt Empordà, el Departament té un nombre important de vespers per localitzar, en indrets on ja s’han trobat exemplars. Totes les destruccions de nius les porten a terme el Cos d’Agents Rurals, seguint un estricte protocol de seguretat. Quan es detecta un rusc o un exemplar de vespa asiàtica, s’ha de comunicar al cos d’agents rurals on es centralitza la informació. Les incidències no queden tancades fins que no siguin validades pel Cap de Regió o el Cap de Guardia del Cos d’Agents Rurals. L’últim rusc trobat a Santa Pau va ser detectat dissabte i no es destruirà fins a aquets proper cap de setmana.

El Departament fa una sèrie de recomanacions en cas de detectar algun exemplar. D’entrada, es demana que no s’intenti capturar, per risc de picada. Només en el cas que es pugui, s’ha de fer una fotografia de l’exemplar i enviar-la per correu electrònic. La persona que detecti un niu ha de mantenir-se a una distància mínima de 5 metres. No s’hi ha d’acostar sense l’equipació adequada. Cal que s’indiqui la ubicació concreta de l’exemplar o niu i el possible risc que s’observa. La recollida de dades d’avistaments i comprovació és important per a tenir coneixement de la detecció i l’expansió de l’espècie. Aquest proper dissabte, l’Associació d’Apicultors de Girona ha organitzat una trobada a Cantallops, l’Alt Empordà, per mostrar les afectacions que les vespes asiàtiques estan provocant en una vinya ecològica del municipi.

 

Notícies relacionades:
Retiren un rusc de vespa asiàtica a Sant Joan les Fonts, el tercer a la Garrotxa en el que va d’estiu
Troben un niu de vespa asiàtica prop del vessant sud de la cinglera de Castellfollit, al terme de Sant Joan les Fonts
Els apicultors i els Agents Rurals controlen l’expansió de la vespa asiàtica per les comarques gironines un any després de la descoberta dels primers exemplars a Sant Privat d’en Bas